mandag 16. mai 2011

For mye selvtillit?

Kom over dette blogginnlegget, som jeg synes belyser en del ganske interesante ting! Jeg skal derfor kommentere det raskt.

For å oppsummere, så skriver forfatteren (en jente) om hvordan en kar hun ikke kjente igjen addet henne på Face, for så å påstå at de hadde ligget sammen for en tid tilbake. Forfatteren var ikke sikker på om det var sant eller om hun ikke husket vedkommende; vedkommende på sin side begynte å fortelle henne hvor bra han hadde vært i senga osv, noe vår venninne syntes var særs lite sjarmerende. Hun bruker denne episoden som eksempel og spør hvorfor det virker som om mange menn tror de er guds gave til kvinnen selv om de har særdeles lite å fare med.

Hvorfor er det slik at en del menn tilsynelatende tror de er Brad Pitt når de egentlig er Danny Devito? Det er egentlig litt underlig at så få jenter han skjønt at dette som regel dreier seg om overkompensering. Kom igjen; denne karen som addet deg på Face for så å skryte av hvor bra han var i senga, tror du VIRKELIG at han er selvsikker innerst inne? Han er jo mest sannsynlig det helt MOTSATTE, også prøver han altfor hardt å overbevise både seg selv og deg om at så ikke er tilfelle.

Overkompensering er noe vi mennesker driver ganske mye med, så det lønner seg å bli bevisst på at denne forsvarsmekanismen eksisterer samt skaffe seg litt innsikt i sin egen tendens til å bruke den. Overkompensering gjør nemlig at vi selv ofte føler oss bedre... men prisen vi betaler er at andre reagerer negativt på oss. De som ikke forstår hva vi driver med oppfatter oss som arrogante idioter, de som forstår det ser rett igjennom oss.

Jenta i innlegget begår f.eks. litt overkompensering selv også; legg merke til hvordan hun skriver om at hun har hatt en del sexpartnere, for så å hevde at dette er noe hun er helt komfortabel med. Mengden tekst hun vier til å forsvare seg selv på dette punktet, samt de sterke følelsene hun viser (f.eks. skrive at enkelte patetiske gutter sikkert synes hun er horete) gjør at hun egentig ikke fremstår så komfortabel som hun gir utrykk for å være. Hun gjør det samme som beileren sin; forsøker for hardt å overbevise seg selv og andre. Legg merke til at hun da virker akkurat slik beileren hennes gjorde: På menn som ikke forstår hva hun driver med fremstår hun arrogant og klysete (se kommentarfeltet for deres reaksjoner), mens for de som forstår hva som skjer i hodet hennes har hun relativt tydelig avslørt det hun egentlig forsøkte å skjule.

Overkompensering er som å pisse i buksa for å holde varmen; det får deg kanskje til å føle deg bedre her og nå, men i det lange løp ødelegger du for deg selv. Lær deg å kjenne igjen tegnene så du kan ta deg selv på fersken neste gang du får lyst til å overkompensere! Husk at ekte selvsikre mennesker stort sett er hyggelige og ydmyke... les mer i eboken om selvsikkerhet.

- Sondre (Guds gave til internett)

15 kommentarer:

 1. Linken til bloggen i starten av posten din linker bare til vg.no

  SvarSlett
 2. vet du hva? jeg synes ikke blogginnlegget hennes var så ille, jeg :) Hun skriver det mange jenter ofte tenker, og hvordan vi oppfatter gutter. Dessuten er det en subjektiv blogg om hennes tanker, og ikke en doktorgradsavhandling i sosialpsykologi. Derfor synes jeg det var rart at mange angriper henne for å generalisere og kalle alle menn feite og dumme. Hun gjør jo ikke det? Dessuten var hun nesten nødt til å forsvare sine sexpartnere på forhånd, før folk begynte å kalle henne hore, for det hadde de gjort, tro du meg!

  Liker ditt innlegg også veldig godt, Sondre, og er helt enig med deg. Personlig synes jeg det er veldig lett å se når noen overkompenserer, men jeg liker ikke den personen noe mer av den grunn. Man tenker jo ikke: "ååh, han bare overkompenserer, men er sikkert en fin fyr innerst inne. Da gir jeg han en sjanse!". Man tenker heller "ååh, voks opp, a!".

  Og selv om gutten i hennes eksempel kanskje ikke har så tro på seg selv, så gjelder ikke dette alle gutter/menn. Det finnes kanksje gutter som er usikre på seg selv i sjekkesammenheng, men på andre områder har jeg inntrykk av at gutter tror de er nummer 1 i alt de gjør. Bare se på hvor mange flere gutter som lager (ofte crappy) musikk/filmer (og legger ut på youtube, f.eks). Tror neppe det er fordi gutter er mer talentfulle enn jenter! Dessuten finnes det også gutter med oppblåste egoer, som IKKE overkompenserer.

  Dette synes vi jenter er ganske utrolig, til tider. Og når media, gutter & reglene på kjønnsmarkedet forteller oss at vår største verdi som jenter ligger i vårt utseende, uansett hvor smarte & hyggelige vi er, så er det lett at vi blir usikre. Og frustrerte. Og oppgitt over menn. Og tyr til plastisk kirurgi. Så selv om Helene's innlegg var noe politisk ukorrekt, så har hun et jævla godt poeng. De to tegningene hennes forklarer egentlig alt :)

  SvarSlett
 3. Bra innlegg, og jeg ser tydelige fordeler ved å være klar over dette fenomenet. Du skriver imidlertidig ikke noe om hva som alternativet til overkompensering? I en periode der denne jenta faktisk innerst inne er redd for å ha et horestempel er jo dette en bedre metode enn å ta seg nær av alle kommentarer i den retningen? Du skriver les om ekte selvsikkerhet, men hvordan ville du selv handlet hvis du var henne i denne konkrete situasjonen. Lars skriver ett innlegg første mai om "fake it til you make it" er det ikke dette hun på sett og vis gjør?

  SvarSlett
 4. Hvis jeg var jenta ville jeg latt være å forsvare meg før noen i det hele tatt har sagt noe. Og hvis noen begynner å slenge dritt, ville jeg ikke tatt det personlig, fordi de som slenger dritt sannsynligvis har langt større issues med seg selv.

  SvarSlett
 5. Grunnen til at jeg bruker tid på å forklare at jeg ikke bryr meg om hvorvidt folk synes jeg har hatt for mange sexpartnere osv er fordi jeg har skrevet om dette tema selv, og endt opp med å få masse drittkommentarer slengt etter meg, derfor valgte jeg å komme dem i forkjøpet denne gangen. Hadde jeg utelatt det skal jeg love deg at jeg hadde fått masse kommentarer om at jeg ikke husket han fordi jeg bare var en hore som lå rundt osv, derfor tok jeg fra dem ammunisjonen. Jeg er totalt komfortabel med valgene jeg har tatt, det kan ligge andre ting bak at folk skriver som de gjør.

  Poenget var at denne fyren ikke gav seg selv etter diverse avvisninger, ikke det at han synes han var guds gave til kvinnen i seg selv ;)

  SvarSlett
 6. Hei.

  Dere kjenner meg kanskje best som Seth, dere skribenter her på bloggen, men jeg velger og presentere meg selv som Mats.

  Jeg har lik mening som Sondre her, at det er veldig mange som driver og utgir seg for noe de ikke er. En fryktelig uting egentlig, men det er ikke det teamet jeg vil adressere:

  Jeg kjenner Helene Drage personlig. Veldig godt faktisk, med blandt annet tanke på at hun har vært min samboer det siste året. Og jeg kan med hand på hjerte si at man kan ikke, eller burde ikke, uttale seg om hvordan en person er ved og lese et enkelt innlegg av henne (eller noe andre).

  Man legger merke til det man vil legge merke til, detta kjenner du/dere til. Flotters hvis dere ikke dømmer folk slik uten og faktisk kjenne dem. :)

  Okidoki?

  SvarSlett
 7. Mimi: Helt enig, likte innlegget kjempegodt jeg også! Det at jeg bruker det som et eksempel for å illustrere litt hverdagspsykologi er et utrykk for at jeg syntes innlegget og bloggen var bra.

  Helene: Se over:) However; min ydmyke mening er at dersom du bruker tid på å forklare at du ikke bryr deg så virker du som om du faktisk bryr deg ganske mye. Hvis du ikke bruker tid på det, og heller avstår totalt fra å kommentere de som hater i kommentarfeltet, så virker du som om du faktisk ikke bryr deg. Men hey, det er som sagt bare min mening... hva mener dere andre lesere?

  Mads: Kult å høre fra deg, lenge sia:) For dere som ikke kjenner til Seth, så er han en legendarisk fyr.

  Jeg vet ikke noe som helst om kjæresten din og om hvordan hun er, og er fullstendig enig med deg i at ingen kan uttale seg om hvordan andre er basert på et blogginnlegg. Det jeg prøver å si noe om er imidlertid ikke hvordan hun ER; jeg prøver å kommentere hvordan det overnevnte avsnittet av innlegget hennes får henne til å FREMSTÅ for de som leser. Dette er vel strengt tatt noe man ikke burde ta så tungt når man selv prøver å si ganske så mye om hvordan en annen person er basert på noen meldinger på Facebook... men hey, nok en gang, det er min ydmyke mening:)

  SvarSlett
 8. "Jenta i innlegget begår f.eks. litt overkompensering selv også; legg merke til hvordan hun skriver om at hun har hatt en del sexpartnere, for så å hevde at dette er noe hun er helt komfortabel med. Mengden tekst hun vier til å forsvare seg selv på dette punktet, samt de sterke følelsene hun viser (f.eks. skrive at enkelte patetiske gutter sikkert synes hun er horete) gjør at hun egentig ikke fremstår så komfortabel som hun gir utrykk for å være. Hun gjør det samme som beileren sin; forsøker for hardt å overbevise seg selv og andre."

  Din ord. Her gir du et feilaktig inntrykk av hvordan Helene er som en person. Du skjønner det er en god del ting om henne som du ikkke kjenner til. Og det hele kommer faktisk fra en lang historie som blogger, hvor man faktisk får ENORMT med pepper dersom man ikke velger og ta seg tid til og sette inn denne type info. Selv om vi og dere ønsker at folk ikke skal dømme utfra slike idiotiske ting er det dessverre ikke slikt. Du kan jo selv tenke deg, når innlegget kommer på forsiden av VG hvor blandt annet bestemor på 75+ år klikker seg inn på hennes blogg. Det er klart hat kommentarene hagler da. Dessuten så gjør Helene en knall jobb med og besvare så og si ALLE kommentarene hun får, noe som er en sjelden egenskap for bloggere langt oppe på blogglistene.
  Det er rett og slett en egen verden det greine der :P

  Men man kan fremstå på mange måter, men VÆRE noe helt annet. Min ydmyke mening ;)

  Og Sondre, jeg heter MaTs, med T :p

  SvarSlett
 9. Jeg syns dette blogginnlegget var et glimrende valg for å eksemplifisere overkompensering; både av gutter & jenter. Hun kan ikke tillegge leserene sine evnen til å se skjulte motiver for å skrive slik hun gjør; vi lesere har bare teksten å forholde oss til og vår tolkning av den. Og tolkningen min er, og tydeligvis 0330s, og som sannsynligvis vil være den vanligste tolkningen av de som analyserer teksten, at det er sterke elementer av overkompensering i teksten.

  Bloggere burde kanskje være enda mer bevisst på at det kun er teksten vi kjenner og kan forholde oss til. Ikke alt annen "historie" rundt.

  SvarSlett
 10. Når man blir urettferdig behandlet og forhåndsdømt, så tror jeg nok de fleste ville si mot! jeg prøver å forklare meg slik at jeg ikke skal bli oppfattet på feil måte, men du ser jo selv hvor lett det er for folk å gjøre seg opp sin egen mening på tross av det. Personlig synes jeg du legger altfor mye i teksten, og du leser ting mellom linjene som faktisk ikke er der. Det er faktisk ikke alle jenter som trenger å lyve om antall partnere, selv om det sikkert gjør vondt for ego til noen menn ;)

  SvarSlett
 11. ååå gråte helene og mats??

  SvarSlett
 12. "Det er faktisk ikke alle jenter som trenger å lyve om antall partnere, selv om det sikkert gjør vondt for ego til noen menn ;)"

  Hvis det å ikke lyve om antall sexpartnere er synonymt med å angripe menns ego, så fremstår du som svært lite komfortabel med tema. Det trenger man ikke lese mellom linjene, det er hva du kommuniserer når du skriver det du gjør.

  SvarSlett
 13. Anonym 1:
  Jeg kan se poenget ditt, men er fremdeles ikke enig. Slik jeg leser teksten så er jeg dog uenig. Teksten er skrevet av en dame som sier ting rett frem, og nevner dette med antall sengepartnere for og styrke opp hennes egent argument at det finnes menn med alt for stor tro på egne egenskaper.
  Men dette, igjen, er en tolkning fra min side. Tolkning vil være tolkning, sannhet vil være sannhet, alltid.

  Det er nettopp dette med bevistgjøring som gjør at Helene sier gjentatte ganger at hun ikke skammer seg over sitt antall. Hun har erfart flere ganger og bli hengt ut av idioter som rett og slett bare skal hakke på henne og lage kvalme, da av den minste ting. Dette prøver hun nå og unngå med og være i forkant, men selv da blir hun tydligvis "dømt".

  Anonym 2:
  Ja, vi gråter som bare det. Hele verden er imot oss, og vi er rett og slett utrøstlige. Kan ikke du, med all din allmektige kunnskap, gi hos et lite hint om hvordan vi kan takle den enorme krisen?

  Taz:
  Si riktig tall til feil mann og du vil "angripe" hans ego. Si et oppfunnet, men lavere tall enn virkligheten til feil mann og du vil "angripe" hans ego. Get over it og slutt med flisespikkeri. Dersom det er uaktuelt: bli kjent med personen før du velger og dømme/uttale deg på veine av en annen.

  Jezuz gutta... Dere leser en blogg skrevet av noen av de desidert beste "sjekkerene" i Norge, men failer miserabelt på ting man lærer i barnehagen innen sjekking.

  SvarSlett
 14. For å kutte det kort i en liten oppsummering:

  DET ER HVA DU KOMMUNISERER GJENNOM MÅTEN DU SKRIVER PÅ, og anonyme mennesker som helt random sjekker bloggen til Helene vil stort sett være Objektive, og ved å være OBJEKTIV så vil Helene framstå på den måten som Sondre nevner i innlegget.

  Man blir rett og slett stemplet, vi mennesker "stempler" andre mennesker utifra hvordan det mennesket framstår for oss, faktorer som utseende, stil, hudfarge, holdning etc påvirker dette.
  Og NEI, det er ikke personlig, det er bare slik det er.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...