søndag 8. mai 2011

Et spørsmål om penger?

"Har du/dere fått med dere det som står på forsiden av Dagbladet, om at vestkantfolk visstnok skal være penere enn østkantfolk? At "pene kvinner går etter pene rikinger med makt for å sikre barna sine og fremtiden",.. dere sier hele tiden at man kan være normalseende ut som gutt, og fortsatt få dødspene jenter. Motsier denne saken det? :-O Hadde vært spennende å lese om tankene deres rundt dette:-p" - Ananas

Desverre har jeg ikke fått med meg denne artikkelen Ananas! Regner med den var basert på forskning, så derfor er jeg spesielt lei meg for at jeg gikk glipp av den. Jeg forsøker nemlig å lese alt av forskning på tiltrekning jeg kommer over... det er imidlertid mange metodemessige problemer med de få studiene som gjøres, uten at jeg skal komme nærmere inn på dette her.

Anyhow; selv om vi er veldig interessert i forskning på tiltrekning er det vi lærer bort i GV hovedsaklig basert på våre egne erfaringer som jentefuter, samt observasjoner og intervjuer av andre som... vel, drar damer. Hvorfor? La meg si det slik; hvem ville du hørt på dersom du skulle overleve i villmarken en uke? Lars Monsen eller en professor i biologi som aldri har sovet i telt? Det er ikke sikkert Monsen har en evidensbasert forståelse av hvorfor han gjør det han gjør, men det er ikke poenget... det han gjør og de forestillingene han har fungerer i praksis.

Så til spørsmålet ditt. At vestkantfolk i snitt er "penere" enn østkantfolk tror jeg er noe de fleste av oss kan nikke gjenkjennende til. Men hva betyr egentlig "pen"? For all del, man er født med et visst utseendemssig utganspunkt... men dette er da virkelig noe man kan jobbe med og forbedre, evt. la forfalle, er det ikke? Klær, trening, makeovers, behandlinger av ymse art i både huet og rævva (bokstavlig talt) og til og med tukling med skaperverket ad modum chirurgicum... mulighetene er omfattende dersom man har ønsket og viljen. Mennesker på vestkanten har også høyere utdannelse enn sine byfeller på østkanten, og de tjener mer... i sum tegner det seg altså et ganske så tydelig bilde av at de som bor vest for slottet er opptatt av å klatre på livets forskjellige stiger og har evnen til å jobbe mot langsiktige mål fremfor å oppnå umiddelbar behovstilfredsstillelse. Slike egenskaper vil komme til utrykk både på statistikker over både inntekt og "penhet". Og hvor mange av de som bor på Oslo vest er egentlig født og oppvokst der? Mennesker med de overnevnte tendensene trekkes mot denne delen av Oslo fra alle deler av landet, nettopp fordi disse bydelene har fått den statusen de nå engang har.

Jeg burde vite det, jeg er jo en forhenværende bygderåner fra Kongsberg gone vestkant ifølge Andreas;)

"Pene kvinner går etter rikinger med makt for å sikre barna og fremtiden..." det morsomme med slike utsagn er at alle jenter tror det er slik. Det slår ikke feil; hver gang jeg snakker med en jente om temaet er hun sikker på at det er mange jenter som er sånn samtidig som hun selv tar sterk avstand fra at det er slik det fungerer for henne eller noen av hennes venninner. Den siste jeg diskuterte det med fortalte om hvordan hun hadde dumpa eksen sin til tross for at han arvet 37 millioner kroner... nuff said. Så mitt inntrykk er at de aller fleste norske jenter setter andre tiltrekningsfaktorer mye høyere enn penger... en full bankbok er en "tilleggsfaktor", noe som er litt kult dersom de allerede liker fyren basert på personlighet og utseende men som er uvesentlig dersom hun ikke gjør det. Det finnes selvsagt noen "golddiggers" der ute, men de er færre enn man tror, og det er ALLTID noe galt med dem; de er dumme, kjedelige eller gale.

Og forresten, bare så det er sagt: Du vil MYE heller ha ei søt jente med kul personlighet enn verdens heiteste med rævva personlighet og psycho-tendenser. En av de opplevelsene som har lært meg mest her i livet var å sitte i sofaen ved siden av ei dame som, for å sitere kompisene mine, var en "klar tier", og føle at jeg bare ville vekk derfra.

For å prøve å forstå hvor tiltrekkende penger og makt egentlig er i seg selv kan vi tenke oss følgende eksperiment:

Tre akkurat like kjekke menn går inn på et utested. Den ene har 100 millioner i banken, men ingen vet hvem han er. Den andre er en statssekretær med masse reell makt, men han er også helt ukjent for folk på utestedet. Tredjemann tjener 150 000 i året men han har nettopp spilt hovedrollen i den største norske filmsuksessen gjennom tidene.

Hvem tror du drar mest damer?

Sosial verdi - det å være en andre må forholde seg til, en som mange vet hvem er, en som mange liker og synes er kul - er, i motsetning til størrelsen på lommeboka, en av de kraftigste tiltrekningsfaktorene som finnes. Sosial verdi er eldgamle greier, det er en form for verdi som var der i de gamle stammesamfunnene vi utviklet oss i lenge før penger var påtenkt. I disse samfunnene var det jo nettopp slik at det var de mennene med høyest sosial verdi som ga kvinner de beste mulighetene til å sikre avkommet! Det er ganske meningsløst å snakke om å "sikre avkommet" med økonomiske midler i dagens Norge... forskjellen mellom å gifte seg med en riking og en rørlegger er at man må bo i en fin, mellomstor leilighet på Vålerenga fremfor i en enda finere og større leilighet på Aker brygge.

En av årsakene til at makt og penger så ofte antas å være tiltrekningsfaktorer i seg selv er at de lett lar seg "oversette" til sosial verdi; en riking kan f.eks. bruke pengene sine på å arrangere dyre fester og kjøpe drøye biler, hvorpå mediene skriver om han, inviterer ham på div. TV-programmer... og SÅ kommer tiltrekningen.

Mange vil sikkert blande begrepet "sosial verdi" med "makt"... det er jeg imidlertid ikke helt enig i. En person kan, som vi så i eksempelet over, ha masse reell makt, men dette hjelper ham ikke en dritt med å tiltrekke jenter på et utested hvor ingen vet hvem han er. Men makt kan, som penger, oversettes til sosial verdi... den personen som har høyest sosial verdi i verden i dag er kanskje Barack Obama.

Det er forøvrig kjempeinteressant å se hvordan jenter blander tiltrekningsfaktorer i hodet sitt og koker dem ned til begrepet "kjekk"... jeg har jaggumeg hørt enkelt kalle Obama "kjekk!" Seriøst, se på ham! Han ser ut som en svart Titten Tei!

Men tiltrekkende, det er han definitivt... ikke på grunn av utseende, men på grunn av oppførsel (satan for en selvsikker fyr!) og sosial verdi. Tenk på det... det finnes garantert ukjente bakmenn i det hvite hus som har nesten like mye makt som Obama, men tror du det gir dem den samme tiltrekningskraften? At de kunne komme på et utested i Norge og dra damer ved å si:

"Hi, I'm Bob, I'm a big player at the White House!"

Men I det hvite hus, derimot, hvor folk vet at Bob er sjefen og må forholde seg til ham, DER er det en annen sak. Der gir makten hans ham sosial verdi... og således tiltrekningskraft. Hvorfor tror du det er så mange menn som finner kona på jobben?

Vi ser det altså slik at makt og penger kan gi tiltrekning INDIREKTE gjennom sosial verdi. Noen ville kanskje kalle dette flisespikking; det er vi imidlertid ikke enige i. Den praktiske relevansen av å skille mellom begrepene er nemlig at det også finnes andre måter å skaffe seg sosial verdi på enn ved å ha makt og penger; det er sånt det bootcampene våre dreier seg om.

"Dere sier jo hele tiden at man kan være en normalt utseende gutt og allikevel få dødspene jenter", skriver Ananas. Vel; vi er de første til å anbefale gutter å gjøre mest mulig at av det utgangspunktet de er født med fra naturens side, og vi viser dem konkret hvordan de skal gjøre dette. Så lærer vi dem om hvordan de kan oppføre seg for å kommunisere sosial verdi, samt hvordan de kan skaffe seg reell sosial verdi gjennom sosiale strategier. Vi lærer dem om hvordan "reglene" for disse tingene er forskjellige på forskjellige arenaer... å sjekke på et utested er noe annet enn å sjekke på jobbe, er noe annet enn å sjekke på nett, er noe annet enn å sjekke på gata. Funker det?

Vel, tenk deg om... hvor ofte hender det deg ikke at du går på gata, ser et par og tenker "Hæ, hvordan har HAN DER klart å få tak i HENNE?" Hvis man bare åpner øynene ser man masse beviser på at det er andre tiltrekningsfaktorer der ute enn utseende og penger.

- Sondre (bygderåner gone vestkant)

PS: Som en sidenote kan jeg jo fortelle at min egen strategi for å dra damer etter at det ble slutt med dama jeg hadde hatt i åtte år var å kjøpe en fet sportsbil og forsøke å imponere med at jeg var lege... for å si det sånn, det FUNKA IKKE! Det som funka var å fikse stilen og å måten jeg oppførte meg på ovenfor jenter.

10 kommentarer:

 1. Her er link til artikkelen fra dagsavisen: http://www.dagsavisen.no/innenriks/article515799.ece

  SvarSlett
 2. Off topic - men ja, Obama er HELT!

  En av hans bedre taler: http://www.youtube.com/watch?v=t6NS9unm-OQ

  Bottom line: helt grunnleggende finnes det to typer mennesker, negative og positive

  SvarSlett
 3. http://www.dagbladet.no/2011/05/06/nyheter/innneriks/biologi/16436543/ There you go

  SvarSlett
 4. Ja! Jeg glemte å linke til artiklene, men jeg satt på mobilen da jeg skrev det der, og.. vel, jeg vet ikke hvordan man gjør det på den.

  Men her er enda en artikkel der biologiprofessoren som ble intervjuet i saken går litt dypere inn i det han mente (fordi han synes avisene fremstilte det han sa i intervjuet på en feilaktig måte. Sjokkerende.)
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10085301

  Uansett. Alltid like interessant lesestoff, S!
  Liker spesielt når du slår over til Latin :-)

  SvarSlett
 5. Først av alt: Meget bra innlegg! :)

  Når det gjelder Lars Monsen og professoren i biologi: Når det gjelder praktiske erfaringer om hvordan ting skal gjøres, ville jeg pratet med Monsen. Men om jeg lurte på hvorfor noe er som det er, ville jeg pratet med professoren. Begge har sine ting å bidra med. Men når praktikeren utgir seg for teoretikeren, eller motsatt, så begynner ting å bli morsomt på en rar måte.

  Når det gjelder "pen" så er det også en artig ting. Har selv møtt jenter som ikke har vært tradisjonelt pene, men som har trigget noe i meg når jeg har pratet med de. Utrolig hvor mye en enkel samtale kan endre utseende til en jente - og jeg tipper det samme går andre veien også. :)

  SvarSlett
 6. Feminist (22)08.05.2011, 22:50

  Et spennende innlegg! Har du noen referanse rundt det om sosial verdi jeg kan se på, eller er det et begrep dere har funnet på? Kunne tenke meg å lese mer om det =)

  SvarSlett
 7. Sosial verdi: Veldig viktig å tenke på sosial verdi i den konteksten man befinner seg i. F.eks. hvis man er et sted hvor mange driver med musikk så er man "kul" hvis man er flink på et instrument, men man er ikke nødvendigvis det andre steder. Denne forskjellen opplevde jeg selv da jeg flytta. Eks2 (@Feminist(22)): Jeg for min del ser ikke veldig opp til folk som publiserer masse artikler, men i visse akademiske miljøer gir et stor sosial verdi ;D

  SvarSlett
 8. Det jeg skulle likt og vist, er hvorfor jeg enten bare blir sjekka opp av “mindre pene” gutter som er for ivrige og omtrent begynner å kysse føttene mine på dansegulvet. Eller av klyser som skryter av pengene sine eller jobben og får det til å gå kaldt nedover ryggen min. Er det noe jeg gjør galt?

  SvarSlett
 9. Takk for linker!

  Eigir: Helt enig! Og det ideelle er selvsagt kombinasjonen av praktisk kunnskap og en solid evidensbase, så dersom biologiprofessoren gikk i lære hos Monsen og lærte seg alt han kan, eller monsen tok en doktorgrad i biologi, ville man fått en person som virkelig var verdt å lytte til.

  Feminist22: Arrester meg hvis jeg tar feil, men så vidt jeg vet finnes ikke begrep tilsvarende vårt "sosial verdi" i vitenskapene om mennesker. Man snakker om sosial status, men dette dreier seg om utdannelse, eiendeler og penger... det er noe annet, man kan utmerket ha høy sosial status men lav sosial verdi (selv om høy sosial status kan gjøre det lettere å bygge høy sosial verdi).

  Ikke har vi et ord for dette i dagligtalen heller; det nærmeste vi kommer er kanskje det man på ungdomsskolen kalte å være "kul"! Jeg kommer ikke over hvor mye det forundrer meg, for "sosial verdi" er en størrelse vi forholder oss til hver eneste dag! I en gruppe mennesker vil enkelte skille seg ut som "de kule" mens andre vil fremstå som "mindre kule"... hvordan man oppfører seg har mye å si for hvorfor det blir slik, og dette er noe vi jobber MYE med... så studere hva som, rent konkret, er forskjellen mellom hvordan "kule" og "ukule" folk oppfører seg;)

  SvarSlett
 10. Feminist (22)09.05.2011, 23:36

  Sondre; Sosial status og sosial kapital har jeg lest tusenvis av sider om, har aldri vært borti begrepet "sosial verdi" eller noe tilsvarende, men jeg synes det var et veldig godt begrep!

  Fikk en stor aha opplevelse da jeg leste dette innlegget. Hittil har jeg brukt begrepet "status" istedet for "sosial verdi", men "status" er et utrolig vidt begrep og det forklarer ikke helt hva jeg ønsker å forklare ;)

  - derfor jeg ble så nysgjerrig! Kan jeg få stjele begrepet?! :P

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...