søndag 4. desember 2011

8 ting du må vite om skjorter

Ved siden av jeans og skinnjakke er skjorte kanskje det ultimate manne-plagget.

Akkurat som de to andre overnevnte kan skjorter brukes på sykt mange forskjellige måter, fra casual til pent og fra sossete til rocka... de kommer heller aldri til å gå av moten (så lenge du holder deg mot det klassiske). Det sier seg selv at et såpass anvendelig plagg burde være en av grunnsteinene i garderoben din, så derfor: her er et nytt innlegg om mote for de av oss som er hypp på å ha bra stil men allikevel se ut som en MANN.

1 - se forskjell på skjortene
I utgangspunktet finnes det to forskjellige typer skjorter; fritidsskjorter og penskjorter. Penskjorter har små collar-stays (stive plast/metallbiter som settes inn i kraven for å gjøre den stiv) og skal strykes... fritidsskjorter har myk krage og trenger ikke strykes. Den stive kraven til penskjortene gjør at de ser bra ut med slips... fritidsskjorter, derimot, bør aldri brukes med slips.

2 - lær litt om stoffkvalitet
Lite er mer manly enn noen grunnleggende kunnskaper om veving!;) Men seriøst... når James Bond handler skjorter kan du ta deg f på at han kjenner til de begrepene jeg skal introdusere deg for her.

Skjorter lages stort sett av bomull... noen ganger blandes syntetsike stoffer inn for å gjøre stoffet billigere eller mer elastisk, og det finnes også skjorter av lin og silke... men for de aller fleste er det bomull som er det foretrukne stoffet. Det finnes forskjellige bomullstyper, som først og fremst skiller seg fra hverandre ved lengden på bomullsfiberne... jo lengre fiber, jo høyere kvalitet. Egyptisk bomull i så måte kjent for å være top of the crop, og det er ingen grunn til å velge noe dårligere.

Bomullen spinnes så til tråder, og jo tynnere trådene er, jo høyere blir kvaliteten siden dette medfører at tråd-tettheten i stoffet blir høyere. Måleenheten for trådtykkelse kalles "s"... 100s er dobbelt så tynt som 50s. Trådene kan dessuten være enkelt og dobbeltspunnet; dobbeltspunnet tråd blir ofte beskrevet som mer behagelig og silke-lignende.

Trådene veves så sammen til stoff; stoff er som kjent laget av tråder som krysser hverandre som i et gitter, og det betyr at vi får to "retninger" som kalles "varp" og "veft" (for de som er VIRKELIG interesserte). De to retningene kan ha samme type tråd eller hver sin type; i det siste tilfellet oppgis trådtype for varp og veft individuelt.

Og som om alt dette ikke var nok kan man lage forskjellige stoff-strukturer avhengig av hvordan varp og veft veves sammen. Oxford-vev er kjent fra piquet-skjorter, og er en tykkere vev med en ujevn overflate... flanell er en vev av løse tråder som gir et mykt stoff som ofte brukes i fritidsskjorter. For penskjorter er det mest aktuelt med enkeltvev, den enkleste og tynneste stoff-typen... og dersom man vil ha en penskjorte med mer struktur finnes det en vev som heter twill og en som heter herringbone. Disse gir en glattere overflate samt "striper" i stoffstrukturen som enten er skrå (twill) eller rette (herringbone).

Hvis man vil ha kontroll på detaljene er det lurt å dra en James Bond og lære seg litt om disse tingene. Hvis man skal ha en dresskjorte kan man f.eks. velge egyptisk bomull spunnet til dobbeltspunnet tråd (gir en silkeaktig kvalitet) som så veves til herringbone-struktur (som gir en glattere overflate)... resultatet blir bomull med et subtilt silkepreg i overflaten og subtile striper innebakt i strukturen. Vi snakker den type detaljer som man først ser på nært hold og som jenter kommer til å gi deg mad creds for... samtidig som du holder deg trygt på den klassiske og "mandige" siden, langt unna motefjolle-land.

3 - passform, passform, passform!
Som med alle andre klær er PASSFORM det viktigste når det kommer til hvor bra skjorta ser ut på deg. Med andre ord; dersom passformen er fail spiller det ingen rolle hvor eksklusivt stoffet er. Forsøk modellene til flere forskjellige forhandlere, ta gjerne bilde av deg selv med mobilkamera hver gang for å sammenligne... eller få noen skjorter skreddersydd.

4 - utenpå eller inni?
Inni-skjorter er lengre enn utenpå-skjorter slik at de skal holde seg på plass, og de har dessuten en litt annen skjæring nede, så du kommer til å trenge en av hver... inni-skjorta kan med fordel ha fransk mansjett og mer forseggjort stoff dersom den skal brukes mest med dress, utenpåskjorta og skjorter som skal være under genser kan gjerne være enkeltvevd.

5 - detaljene
Kragen bør tilpasses lengden på halsen din; lang hals = høy krage, kort hals = lav krage. Ellers er det forskjell på hvor bred skjæringen i kragen er... klassiske krager er veldig smale mellom kragespissene, så man kan med fordel gå for en business-krage som er mer allround. Avhengig av formen på ansiktet kan enda bredere skjæring (cutaway eller full spread) være aktuelt, men dette er mest aktuelt på skjorter du skal bruke med slips (slike krager ser gjerne litt rare ut uten slips). Button-down krager er er alternativ som tradisjonelt er litt mer casual/sporty, og således ikke egnet til dress... personlig liker jeg dem ikke, jeg synes de begrenser mulighetene for hva skjorta kan brukes til samtidig som det ikke finnes situasjoner hvor de er et must.

Ellers bør ting være så enkle som mulig... dropp lommer og til og med knappestolpe (sømmen som går ned langs knappene og lager en stolpe på midten). Initialer på brystet er også et rimelig selvsagt no-no.

6 - farger
Først og fremst trenger du en hvit skjorte, dernest en svart... egentlig trenger du ikke noe mer enn det. Hvit skjorte er ALLTID greit, og du unngår å sende ut sterke signaler i noen retning... i forhold til f.eks. rosa skjorte, som de fleste vil forbinde med "økonomiinteressert vestkantfyr". Hvis du vil kan du selvsagt ta den veien... men gå for lyse farger. Lys lilla, lys blå og lys rosa er milevis å foretrekke fremfor knæsje farger. Striper kan funke... hvit krage og blåstripete skjorte er mest en typisk "business"-greie, men kan selvsagt brukes litt mer tounge in cheek også.

Kontrastfarger på knappetråd, på innsiden av krage, ermer og knapperad er rimelig "in" for tiden, og kan være kult på en cocky måte om man gjør en god jobb med å velge riktige mønstre/farger. Ikke ta av... skal du ha kontraststoff, så velg en enkel farge på skjorta, ikke bland for mange farger og mønstre. Hvit skjorte med blå striper på innsiden av krave og ermer samt blå kontrasttråd på knappene er et typisk eksempel.

7 - how to wear a shirt
Dette burde være allmenkunnskap, men mange har ikke fått det med seg. To knapper oppe i halsen hvis du ikke har slips... ikke mer, ikke mindre. Dropp t-skjorte eller singlet under selv om det betyr at du må vaske skjorta etter å ha brukt den... det ser SÅ mye bedre ut. Brett opp skjorta på ermene hvis du ikke har slips eller jakke... fest den lille knappen øverså på ermene, brett en gang og trekk opp. Da får du en litt skjødesløs "jeg har bare vrengt opp skjorta"-look som ser kul ut. Kortermede skjorter kan du egentlig bare droppe... i de aller fleste tilfeller vil det seg bedre ut med en lanarmet som er dratt opp på ermene. Med mindre du er hipster og hypp på "nørde-looken" som korterma skjorter kan gi da.

Du kan putte skjorta nedi buksa... personlig synes jeg imidlertid det ser JÆVLIG ut med mindre det dreier seg som dressbukser ELLER dersom det er en genser utenpå skjorta. Med andre ord; hvis du har på deg jeans burde skjorta henge utenpå, ellers kan du like gjerne ta skrittet helt ut og skaffe deg mobilholder i beltet og allværsjakke i tillegg.

V-hals genser utenpå skjorte er en klassisk halvpen/casual stil som ofte ser veldig bra ut på tynne gutter... er man mer muskuløs eller har litt lubb kan det imidlertid lett bli litt mye. Man kan ha to knapper oppe og evt. trekke opp på ermene her også... eller man kan ha et smalt slips, da gjerne med en løs, liten og kanskje usymmetrisk slipsknute samt den øverste knappen på skjorta knappet opp hvis man vil være litt mer casual. Cardigan, gjerne en tjukk variant, er også bra alternativer utenpå skjorte.

8 - DRIT I DET HARRY HALSKJEDET!!!
Seriøst... KAST det harry halskjedet med haitann eller whatever i. Du kan KANSKJE pull off ett eller annet i tre eller strå eller whatever hvis du ser ut som en surfe-dude... ellers er det bedre å droppe de harry acessoriene og satse på grunnleggende bra stil og passform. Skaff deg en fet klokke hvis du på død og liv må ha noe ekstra... det trenger ikke å være en Patek, men ligg unna "bling". Til penskjorte snakker vi som regel metall eller lær, ikke for stor, heller understated men med fet design fremfor tacky og oppmerksomhetssøkende. Men hey... klokker kunne jeg skrevet et eget innlegg om:)

- Sondre (vevingens svar på James Bond)

13 kommentarer:

 1. Flere moteposter ;)
  Det liker vi! Gjerne få inn mote hjørnet på podcasten!

  SvarSlett
 2. Skriv et innlegg om klokker! :) Jeg har tenkt å kjøpe ny klokke snart, men usikker på hvilken jeg burde velge

  SvarSlett
 3. Postene dine om mote er helt GULL! Keep em coming :)

  På hvilken måte ser det dårligere ut med t-skjorte/singlet under skjorta? Gjelder dette fritidsskjorter også?

  Signerer forslaget over.

  SvarSlett
 4. Halskjede harry? WTF. Sier bare: http://www.google.no/search?q=ryan+gosling+necklace&hl=no&prmd=imvnso&source=lnms&tbm=isch&ei=0fTbTrCSHera4QSFuI3HCw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&sqi=2&ved=0CBAQ_AUoAQ&biw=1418&bih=669

  SvarSlett
 5. det innlegget om klokker kan ikke komme fort nok

  SvarSlett
 6. Femininist (23)05.12.2011, 01:07

  Godt innlegg Sondre! Jeg leste hele, enda jeg ikke bruker skjorter ;)

  SvarSlett
 7. Bra innlegg! Dere burde nesten gi ut "mote for dummies" som bok.

  Men hvilke steder anbefaler du for å kjøpe skjorter i Oslo? Jeg sliter med å finne smale nok skjorter som allikevel er vide nok i halsen.

  SvarSlett
 8. @Anonym 23:32: Det var ikke noe bilde av Ryan Gosling med PENSKJORTE og halskjede på den linken din...

  SvarSlett
 9. Nettopp, det jeg snakker om er penskjorte og halskjede hvor anhenget er synlig på brystet! Under fritidsskjorte er det kult med singlet eller tskjorte, men da med ganske stor utrigning. Det burde jeg ha skrevet i innlegget. H&m og zara er bra steder å begynne, så følger volt... ferner j. og en del andre butikker gjør målsøm hvis d er noe mer skreddersydd man er hypp på, det er det også mange nettsider som gjør men da må man som regel "skyte seg inn" på passformen og kan således risikere å få noe som ikke er perfekt flrste gang... men det kan jo fikses hos skredder for en hundrings eller to, så no big deal. Innlegg om klokker coming up;)

  SvarSlett
 10. Faen, jeg som alltid har brukt halskjede på penskjorte. Alltid synes det har sett bra ut jeg, og det er et ganske synlig "kjedesmykke" når skjorten er forholdsvis åpen over brystet. Menmen, lærer noe nytt hver dag. Regner med jeg ihvertfall kan bruke det til T skorter med "V-hals" om dere skjønner hva jeg mener.

  Bra innlegg forresten, og håper du skriver et innlegg om klokker før jul, for jeg tenkte jeg skulle kjøpe en klokke som julepresang til meg selv :)

  SvarSlett
 11. For min del bruker jeg singlet under noen skjortene mine av to grunner:
  1. På grunn av singletens hvitfarge matcher bra med skjorta og gjør antrekket mer komplett. Føler det iblant kan bli kjedelig, anonymt og lite kreativt med en skjorte og bukse hvis begge delene er ensfarget, ikke har noe utpreget mønster og antrekket som helhet glir inn i mengden. Dermed kan en litt mer åpen skjorte med en hvit singlet under gjøre susen synes jeg.
  2. Etter et år med mye trening har noen av skjortene mine blitt litt for stramme over brystet hvis jeg kun har de to øverste knappene åpne. Hvis jeg derimot åpner en knapp til, sitter skjorten veldig bra over kroppen ettersom det først og fremst er over brystet skjorten strammer. Dog ser det temmelig douch ut å ha så åpen skjorte uten å ha noe under, og da blir singlet under løsningen.

  Så klart bruker jeg ikke singlet under hvis det er helt tydelig at det blir en miss match med skjorta og singleten sammen. Da kan det hende jeg heller slenger en dressjakke eller cardigan over.

  T-skjorte under penskjorter er jeg enig i at er fy, fy - særlig når skjorten kun er litt åpen og man kan se t-skjorta såvidt stikke fram.

  SvarSlett
 12. Veldig bra påminnelse dette om å kle seg riktig. Du tar opp her noe som var en selvfølge at alle for kanskje 50 år siden.

  SvarSlett
 13. Potet: Du trenger nye skjorter:) Trener ganske mye jeg også, og må få dem skreddersydd pga. det problemet du nevner. Skal ikke dømme deg uten å ha sett dette antrekket, men i utgangspunktet vil jeg si at penskjorte, dressbukser og synlig singlet under skjorta høres ut som en dårlig idé!

  Alle som har antrekk de vil ha feedback på kan ta bilder og poste på forumet, forresten:)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...