onsdag 7. desember 2011

Hva er attraktivt kroppsspråk?

Kroppsspråk og væremåte - mer presist kalt nonverbal kommunikasjon - er SYKT viktig når det kommer til måten man oppfattes på i sosiale sammenhenger generelt, og for måten man oppfattes på av det motsatte kjønn spesielt.

I det siste har jeg kommet over et par videoer som man kan lære en del om dette av, så her er de; kjeften min renner som vanlig over av besswerwissing, smart-ass tendenser og langtrekkelige utredninger, så derfor får dere selvsagt med noen kommentarer på kjøpet;) Det er sikkert smart å lese artikkelen først, for så å se videoene... men vi begynner med denne dokumentaren om kroppsspråk.

Den bruker i hovedsakt politikere og kjendisers opptreden i offentlige situasjoner som eksempler, og har fokus på politisk maktkamp, forsøk på å skjule løgn osv... og er dermed kun delvis relevant for sjekking. Den går også tidvis litt vel langt i sine tolkninger... jeg synes noen av kommentatorene blir litt vel skråsikre.

Type "Se, nå tenker han på bestemora si... han rørte på den venstre tåa!"

OK, jeg overdriver litt, men dere skjønner hva jeg mener.

Når man ser filmer for å studere kroppsspråk er det noen grunnprinsipper som det er viktig å få med seg; disse gjør det lettere å forstå og å bruke det man ser, så jeg skal gå igjennom dem i korte trekk.

"Selvsikkerhet" er i stor grad en funksjon av hvor avslappet og hvor lite truet man fremstår. Dette manifesteres som regel i kroppsspråket ved at man blottstiller fremsiden av kroppen, ved at man ikke beveger seg mye og raskt, ved asymmetri i posisjonene man antar og ved å tørre å ta litt plass. Når man derimot føler seg truet kommer det ut enten som usikkerhet eller som agressiv, brautende oppførsel... begge deler blir som regel feil.

Konkurransesituasjoner mellom menn er et spesielt felt... her er grunnprinsippet, som filmen påpeker, at det å ta på en annen mann er en måte å vise dominans på. Den riktige reaksjonen er alltid å være rolig, reagere så lite som mulig men bare gjøre akkurat det samme tilbake. Det å reagere lite på ting andre gjør er i det hele tatt ganske grunnleggende for selvsikker oppførsel... den lille brytekampen til Arafat og hans israelske motpart er et tydelig eksempel på hvordan ingen av dem følte seg spesielt trygge eller avslappet.

Et annet viktig grunnprinsipp er nemlig at hvordan man føler seg inne i hodet kommer ut via kroppsspråket. Når det å lære selvsikkert kroppsspråk er nyttig er det bare til en viss grad fordi dette lar en "fake" selvsikkerhet; hovedeffekten kommer fra det faktum at hvis man vet at man har selvsikkert kroppsspråk så begynner man ofte å FØLE seg mer selvsikker også, og man oppnår således en selvforsterkende effekt. Blir man for nervøs eller usikker inni seg vil man imidlertid ikke kunne skjule det; da er det bedre å bruke nervøsiteten og slippe den ut som en oppførsel som fremstår sympatisk fremfor å prøve å spille et skuespill som gjør at man virker rar eller creepy. Når George Bush går feil i dørene etter debatten i filmen over gjør han en god jobb ved å slippe ut sjenansen sin på en sjarmerende måte fremfor å la den gjøre ham creepy eller ubehagelig, slik mange sjenerte og sosialt usikre mennesker gjør.

Uansett; denne filmen er interessant, men jeg skal ikke bruke mer tid på den. Jeg har nemlig et annet klipp som er enda mer lærerikt, denne gangen fra NrK-programmet "Dama til", hvor Live Nelvik tester hvordan det er å være kjæresten til diverse kjendiser. Sjekk ut denne episoden hvor hun "dater" Kristian Kjelling (hvis klippet ikke virker, så skift avspilling til "Silverlight" under "innstillinger", det hjalp for meg).

Kristian Kjelling... der har du en solid A+++ når det kommer til selvsikker oppførsel!

Det er ikke noen overaskelse at Kjelling er en selvsikker fyr; som kjekkas og flink i idrett har han fått nok positiv feedback i løpet av oppveksten til å skape en perfekt grobunn for selvsikkerhet. Se på måten han står, går og sitter på... DET er selvsikkert kroppsspråk. Men det er absolutt ikke noen forutsetning å være superkjekk for å oppføre seg slik.

Et annet moment som er interessant med måten Kjelling fremstår på er hvordan han reagerer helt riktig når Live prøver å gjøre ham litt sjalu ved å kommentere utseendet til de andre spillerne osv. Han smiler og er helt enig i at de er kjekke, og sender henne bort for å grafse, og så sitter han og ler av at hun gjør det. DET er selvsikkerhet... tenk litt over det, dere som har en tendens til å finne fram de nedsettende ordene når kjekkaser blir nevnt. Det eneste man da oppnår er å virke usikker.

En siste ting jeg vil kommentere er hvor mye tilgjengelighet han viser. Jeg skal ikke bruke så mye tid på dette, men beskrivelse av begrepet tilgjengelighet finner du i denne artikkelen, og jeg tipper det vil gå opp noen lyse for deg hvis du leser den og så ser denne filmen. Kjelling har ting RIMELIG på stell når det gjelder mote også, bare så det er sagt, mens vi først er inne på ting jeg ikke skal bruke tid på i denne artikkelen.

Det var altså to småklipp om kroppsspråk og væremåte; så der har dere litt å drive med. Dere som er ekstra interesserte kan jo sjekke ut de øvrige programmene i serien "Dama til" også, og skrive noen ord om hvordan dere synes resten av gutta fremstår;)

- Sondre (mancrush ftw;D)

5 kommentarer:

 1. Leste innlegget om tilgjengelighet på nytt.. De ga meg litt forklaring på noe som skjedde nylig.

  Var ei jente jeg var veldig interessert, men sist vi møttes følte jeg det kanskje var mest fra min side. Men tenkte fortsatt på hun hele tida. Sendte hun en melding og spurte om vi skulle se en film sammen en dag. Hun brukte ca et døgn på å svare og sa hun ikke hadde tid pga eksamener. I det hun skreiv det merka jeg interessen min stupte. Har gentlig ikke tenkt på hun siden. Så tror jeg lider av det motsatte atm, tror alle vil ha meg, men vil de ikke er jeg ikke keen lenger. Not bad:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kroppspråk er viktig, det samme er hvordan man skriver til hverandre om man ønsker å treffes igjen. Lær deg når du sier/skriver "hun" og "henne" så vil du ihvertfall fremstå litt mer moden.. ;)

   Slett
 2. Spørsmål; når dere står og snakker med folk, hva gjør dere med hendene?

  Jeg har en uvane med at jeg fikler en del med hendene når jeg er nervøs, enten pirke meg på håret eller sette dem i lommene. Det verste er jo å krysse dem, det gjør at en virker enda mer usikker på seg selv.

  Som sagt dette gjelder når en står og snakker med folk, ettersom en kan alltids sette dem et eller annet sted når en sitter.

  Mvh

  SvarSlett
 3. Siste anonym: Se på videoen og finn svaret ditt der! Du kommer til å lære mye mer ved å se på hvordan typer som gjør disse tingene bra oppfører seg i virkeligheten enn ved å lese!

  Generelt kan både hendene ned langs siden, i baklomma og tom. kryssa over brystet funke... men som sagt, man må vise eksempelet i real life, for det er mange andre ting som påvirker helhetsinntrykket... ansiktsutrykk, setting, posisjon i lokalet og kroppsspråk forøvrig er.

  SvarSlett
 4. Morsomt å se at Kristian Kjelling som oftest er veldig "nøytral/passiv" i humøret, men når han først smiler/blir glad, så er det sykt sjarmerende
  vs å alltid gå rundt og være jovial.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...