fredag 23. desember 2011

Holdningskampanje mot griser på byen?

En av hovedmisjonene mine med denne bloggen er å få folk til å bli litt flinkere til å skjønne hva som skjer i hodene til andre mennesker... kanskje spesielt mennesker av det motsatte kjønn. Det er vi nemlig ganske dårlige til, de aller fleste av oss... vi sitter på hver vår tue og blir provoserte av hvordan "de andre" er.

"Gutter" er notorisk utro griser som bare tenker på en ting, de vil gjerne rote men løper så fort det blir snakk om noe mer seriøst, og de foretrekker dumme bimboer foran bra og oppegående damer... ikke sant jenter?

"Jenter" dater drittsekker og kommer til den snille gutten som de "bare vil være venner med" for å få trøst og for å fortelle at de skulle ønske de kunne treffe en som han isteden... de får alt gratis på byen og kan velge og vrake som de vil, ikke sant gutter?


I den anledning tenkte jeg at jeg skulle filosofere litt rundt en kommentar en leser som heter Selma hadde til et tidligere innlegg. I dette innlegget skrev jeg om hvor viktig det er å være hyggelig og sjarmerende vs full og usympatisk, samt hvor viktig det er å peile interesse og ta ting videre/avslutte raskt alt ettersom hva man plukker opp på denne fronten. Som bakgrunn for dette beskrev jeg om hvordan det er mer "lov" for en jente å være avvisende ovenfor en gutt som tar kontakt på byen enn det det er f.eks. ovenfor en gutt som tar kontakt på en venners venner-fest, og det er dette Selma kommenterer.

"Haha, tatt ut av sammenheng låter ting som at man skal være på en måte som ikke gir jenta "lov" til å være avvisende helt sykt. Som dere skriver, kan byen være en håpløs situasjon, fordi så mange ANDRE gutter er så grusomme. Derfor kan jenter være sure og avvisende selv om dere er aldri så hyggelige og sjarmerende, og som regel vil det å insistere gjøre det enda verre.

Og hva slags råd skal man få ut av det? Kanskje en holdningskampanje er på sin plass: slutt å oppføre dere som griser på byen, så kanskje blir jentene hyggeligere. Dermed slipper de andre gutta å drikke så mye, og det blir enda færre grusomme griser på byen. Kanskje det kunne blitt en dominoeffekt? Spre ordet!"


Selma reagerer på bruken av ordet "lov", og det synes jeg er kjempeinteressant fordi det belyser hvordan gutter og jenter ser ting fra forskjellige sider. Sett fra hennes jenteperspektiv vekker nok bruken av ordet "lov" assosiasjoner om at det er en form for tvang inne i bildet... jenta skal ikke ha LOV til å bestemme selv hvem hun vil snakke med, liksom! Det reagerer hun litt på, hvilket jo ikke er så vanskelig å forstå.

Men la oss ta en titt på det hele fra perspektivet til en gjennomsnittlig gutt; han kan ikke bare gå på byen og vente på at jenter skal prate med ham. Han MÅ faktisk ta initiativ for at det skal skje noe... ihvertfall dersom han skal ha noe som helst håp om å ha noen valgmulighet ift. hvem han ender opp med. For ham er et utested en slags muntlig-eksamen hvor jentene flotter seg for å avvente at gutter tar initiativ og konkurrerer om dem. Gutten må i konkurranse med alle de andre guttene ta kontakt og vente på dommen, so to speak. For all del, dette er heller ikke noen objektiv sannhet; men det er slik mange gutter opplever tilværelsen.
Fra dette perspektivet gir det utmerket mening å formulere seg ved å bruke ordet "lov"... det sier noe om beskyttelse mot brutal og urettferdig avvisning, mot det denne gutten er redd for, det som hindrer ham i å ta kontakt og dermed gjøre noe med tilværelsen sin som evig singel.

Der Selma leser "et redskap til å ta fra jenter retten til selv å velge hvem de vil snakke med" leser gutten "et redskap til å beskytte meg mot å bli kalt en liten dritt når jeg forsøker å hilse på noen jeg gjerne vil bli kjent med."

Selma har videre et kjempepoeng i det at mange gutter oppfører seg håpløst på byen, og at dette, slik vi nevner i artikkelen, er en del av årsaken til at det er "lov" å være avvisende på utesteder. Men er det egentlig dårlige holdninger som ligger bak slik oppførsel? Ta en ny titt på gutte-perspektivet... med frykten for avvisning hengende over hodet er du nødt til å ta aktiv kontakt dersom det skal skje noe, og dessuten skal du være selvsikker mens du gjør det. Alle kompisene dine står dessuten og ser på, klare til å drite deg ut hvis ting går skeis.

Mange reagerer ved rett og slett aldri å ta kontakt med jenter på byen, men de betaler med å kunne gå ensomme i lang tid til tross for et brennende ønske om noe annet. Noen forsøker å håndtere situasjonen ved å drikke seg fulle... mange ender opp med å fremstå som tullinger når de prøver å skjule usikkerheten de føler inni seg ved å spille selvsikre eller tøffe. Noen reagerer på den makten de føler at jentene har over dem ved å kjenne seg tråkka på og si ufine, nedsettende ting. Det blir en ond sirkel hvor usikkerhet fører til gal oppførsel som fører til avvisning som fører til mer usikkerhet.

Det finnes selvsagt folk som har en personlighet som ikke er helt god... folk som det på folkemunne kan være grunnlag for å kalle "drittsekker". Men er det virkelig så mange av dem der ute? Ikke tale om. Mange av "grisene" og "tullingene" er broren din, fetteren din, studiekompisen... vanlige gutter som er frustrerte og usikre. Vanlige gutter som hører jenter si ting som at gutter er griser og at de kommer til å bli avist selv om de er hyggelige på grunn av ting andre gutter har gjort, slik du gjør i kommentaren din. Selma opplever seg åpenbart urettferdig behandlet av "gutter" som fra hennes synspunkt oppfører seg som rasshøl uten grunn, og hun ønsker å straffe dem og oppdra dem... det er forståelig, men disse guttene oppfører seg slik de gjør fordi de har akkurat den samme opplevelsen av "jenter".

Ingen av partene har mer "rett" enn den andre... det er snarere slik at begge parter tar feil. Begge trenger å bli flinkere til å forstå hvordan den andre parten opplever tilværelsen samt til å forstå hvordan de selv  tenker og hvorfor de oppfører seg slik de gjør. Men kanskje enda viktigere enn alt annet:

Man trenger å SLUTTE å tenke på det annet kjønn som en "gruppe", slutte å gi dem den kollektive skylden for all urettferdighet og dårlig oppførsel man selv har opplevd!

- Sondre

9 kommentarer:

 1. Har du skrevet noe om hvordan gutter reagerer på jenter som tar kontakt?

  Jeg er en av de jentene som gjør det, men det fungerer dårlig. Ikke der og da selvsagt, men det blir aldri noe mer enn en flørt for en kveld. De ringer aldri selv om de ber om nummeret før leggetid.

  Blir menn engstelige av at jenter tar kontakt? Virker jeg desperat - selv om det eneste jeg gjør er det gutta selv driver med?

  Hvordan bør jenter komme i kontakt med menn de vil snakke med? I steden for å stå der, "flotte meg" og vente på at riktig mann skal ta kontakt.

  SvarSlett
 2. Sant, hadde folk klart å sette seg inn i dette perspektivet hadde samfunnet vårt vært så mye bedre.

  SvarSlett
 3. Flott artikkel! Likte spesielt godt den sterke avsluttningen.

  Til Sotengel:
  Tror sikkert 50% (veldig løst anslag) av nummrene jeg tar på byen flaker(jentene svarer ikke). Da vil jeg også legge til at jeg ikke alltid gidder å sende sms til jenter ikke tror svarer. Erfaringsmessig kommer det veldig an på hvordan det gikk da vi møttes første gangen. Enten må jenta like meg veldig godt, ellers så må vi ha bonda på et litt dypere nivå(Mao ikke bare flørta). Personlig ville jeg digga om en jente ringte meg, men jeg tror faktisk aldri at det har skjedd.

  Hvis jeg var deg ville jeg skrevet en feltrapport i forumet, der du gir litt mer detaljer om hva som har skjedd i en spesifikk situasjon, eller mer om hvordan du skjekker. Veldig vanskelig å gi god tilbakemelding uten mer detaljer.

  God Jul til både blogger og lesere!

  -G

  SvarSlett
 4. Sondre: Jeg liker veldig godt holdningene dine her!

  En ting jeg lurer på: tar dere inspirasjon fra andre såkalte "sjekkeartister"?

  SvarSlett
 5. "Alle kompisene dine står dessuten og ser på, klare til å drite deg ut hvis ting går skeis." - Det er dette som er den dårlige holdningen. Det handler lite om sjekking, men om å oppføre seg voksent. Jentene er forresten like ille.

  SvarSlett
 6. Forum?

  Ja, jeg har et glimrende eksempel så pek meg i riktig retning så skal jeg skrive jeg.

  SvarSlett
 7. Fint innlegg. Jeg må innrømme at jeg ikke er så flink til å sette meg inn hvorfor jenter kan være bitre/misforøyde. Det er jo kanskje i "kjønnsmarkedet" vi gutter og jenter er mest ulike :)

  ------------------

  Hva syns gutta bak bloggen om dette egentlig? :P

  "http://www.vg.no/musikk/artikkel.php?artid=10032546"

  Hvis dere går inn på bloggen til hun jenta som skrev blogginnlegg om det, så ser dere at det i kommentarfeltet reageres kraftig på rappernes oppførsel mot den "stakkars lettpåvirkede jenta". Det skal sies at de som skriver disse bloggkommentarene stort sett er jenter.

  Personlig så syns jeg at rapperne ikke burde gjort det de gjorde, men at jenta har mest skyld i det som skjedde selv. Hun er jo tross alt et voksent menneske.

  Tore

  SvarSlett
 8. Forumet finner du her http://www.0330.no/2011/06/vil-du-diskutere-sjekking-med-folk-som.html

  SvarSlett
 9. Sotengelen:


  http://forum.godevibber.no/

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...