fredag 23. mars 2012

Hvordan si unnskyld på en god måte?


Du har tråkket i salaten. Det var aldri meningen, men du har gjort eller sagt noe du gjerne skulle kunne skru tiden tilbake og endret på. Det er på tide å si unnskyld. Men hvordan gjøre det på en god måte?

Først og fremst: Det viktigste når du skal si unnskyld er å lytte:

Det er kanskje en uvanlig påstand. Men det er helt klart min erfaring: Har du gjort noe galt og er i en samtale med personen det gjelder så ikke si unnskyld for tidlig. Har du ikke klart å overbevise den sårede om at du forstår hvordan dette har gått utover han/henne så blir det fort litt for billig å si sorry. Først når du forstår kan du gi en skikkelig unnskyldning.

Nest viktigste er hvorfor:

Hvorfor gjorde du det. Hva var intensjonen din der og da. Hva tenkte du rett før det skjedde. Ofte sitter de som har blitt forulempet på en rekke spørsmål. Hvorfor akkurat meg? Hva hadde jeg gjort deg? Har du noe personlig i mot meg? Det er viktig at alle disse spørsmålene blir besvart. Du skylder den du har såret et svar på disse tingene.

Ikke bruk ordet "men":

"Det var dumt gjort av meg, men ..."
"Sorry, men du provoserte meg så veldig".
"Sorry, men jeg hadde så dårlig tid og du var i veien". 

Ordet "men" har en tendens til å stryke ut alt du sa rett før. Det er hva du sier etter "men" som blir stående igjen som den egentlig meningen i det du sier. Helt generelt kan en si at en unnskyldning blir svakere jo mer man forsvarer seg. Ta heller ansvar for det du faktisk gjorde.

Ikke unnskyld andres følelser:

Gerd Liv Valla kom med en klassisk uttalelse: "Hvis Ingunn Yssen har oppfattet noe jeg har sagt eller gjort som sårende, så beklager jeg det." 

Hvis man skal gi en ordentlig unnskyldning må man unnskylde for det en selv har gjort og ikke hvordan det ble oppfattet. Ellers blir det bare en annen måte å gå i forsvar eller å si at det er den andres reaksjon det var noe galt med. Ikke ens egne handlinger. 
 
-Tom (Veldig snill, men god på unnskyldninger)

PS: Hva synes du er en god måte å si unnskyld på? Bruk kommentarfeltet.


3 kommentarer:

 1. Jeg bruker i stor grad kroppskontakt og annsiktsmimikk til å si unnskyld. Hvor mye jeg bruker dette avhenger selvfølgelig med forholdet jeg har til personen jeg unnskylder til og i hvilken situasjon jeg er i.

  Om jeg unnskylder til sjefen, vil jeg hovedsaklig bruke ord, litt annsiktsmimikk og kanskje noen lette touch på skulderen/øvre del av armen.

  Med damen jeg holder på med nå vil jeg, om vi er alene, gjøre noe lignende som dette. Stryke hun over skulderen og øvre del av arm med ett annsiktsuttrykk som viser at jeg er lei meg. Gi henne noen klemmer, få litt avstand så jeg kan se annsiktsuttrykket hennes. Gi henne noen kyss. Se på annsiktsuttrykket hennes, og avhengig av dette kline litt, eller snakke med hun før jeg eventuelt gjentar prosessen.

  Med brødrene mine vil jeg og bruke mye kroppskontakt og annsiktsmimikk. Men jeg vil bruke mer ord, og kroppskontakten vil ligne mer på lekeslossing, forsiktig i starten for så å bli mer voldsom etter hvert.

  Jeg passer hele tiden på å balansere kroppskontakten med reaksjonen jeg får

  SvarSlett
 2. @Anonym 03:57, så hvis du har blitt tatt i å være utro så gjør du følgende: "Gi henne noen kyss. Se på annsiktsuttrykket hennes, og avhengig av dette kline litt, eller snakke med hun før jeg eventuelt gjentar prosessen"

  Jeg ser på en unnskyldning som noe som skal være litt kleint og surt, men ha en noenlunde lik holdning som når man sjekker jenter på dagtid, man skal si det man føler, og kroppsspråket følger. Om en unnskyldning skal inneholde flere "steps", så føler jeg at det ikke blir like troverdig(med mindre man er en veldig flink skuespiller).

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...