mandag 28. mai 2012

Er menn skapt for monogami?

Jeg er veldig glad i å angripe myter innenfor sjekking og dating, og jeg mener at det er mange der ute. En av dem, som gjerne florerer spesielt i enkelte sjekkemiljøer for gutter men også blant veldig mange kvinner, er at menn er mer eller mindre skapt for å være polygamiske. Et vanlig, gjentagende forsvar for dette er å si at "menn er evolusjonært programmert til å ha flere seksualpartnere". I de mest ekstreme tilfellene jeg har vært borti påstår enkelte at monogame forhold er imot menns natur, og de som er i forhold er enten 1)blitt lurt av jentene eller samfunnets normer og forventninger til å forme forhold, eller 2)har ikke nok valgfrihet blant kvinner til å tilfredstille et behov for jevnlig sex utenfor et forhold. Dette er dog de mest ekstreme tilfellene og er heldigvis ganske uvanlige standpunkt.

Det kan se ut til å være en viss sannhet i den originale påstanden, men saken er absolutt mer komplisert enn som så:
DET ER SANT at menn har et BEHOV for seksuell variasjon. Dette kan i en veldig stor grad bli dekket av variasjon sammen med samme partner, men menn tenner fort og lett på utseendet til andre kvinner til tross for at de er forelsket i bare én.
MEN DET ER OGSÅ SANT at menn har FLERE BEHOV, og enkelte av disse behovene kan faktisk kun bli tilfredstilt i et forhold samtidig som de vil veie tyngre enn behovet for seksuell variasjon.


Et av disse behovene er mestring. Det er mestring i å kapre drømmedama foran alle andre menn (menn føler dette behovet gjerne mye sterkere enn de ofte er klar over eller er villige til å innrømme), det er mestring i å kunne tilfredstille henne, og ikke minst mestring i sine ambisjoner, prosjekter og i sitt eget liv generelt. Jeg er OVERBEVIST om at menn som møter hun ene jenta som er så fantastisk og støttende at han virkelig føler mestring i forholdet ikke vil ønske å miste henne. En ting er når han føler mestring både i forholdet OG i livet sitt ellers, men kanskje enda viktigere er tilfellene hvor hun er en kilde til mestringsfølelse og fungerer som et hvilested når han føler motstand på andre fronter i hverdagen.
Dette behovet for mestring er dypere forankret og mer knyttet til menns essens enn deres begjær for variasjon av partnere (og jeg tror helt ærlig at behovet ofte ikke er så sterkt som enkelte skal ha det til).
Menn vil bygge slott, starte kriger og reise til månen for hun ene jenta som får han til å føle seg som en superhelt i sitt eget liv.

-Lars

6 kommentarer:

 1. Jeg har vært på et par foredrag av Johnny Soporno, og synes ikke kritikken din treffer særlig bra.

  Ja, det er mye mestring i det du nevner. Men det er enda mer mestring i å kapre drømmedama foran andre menn, etablere et åpent forhold med henne hvor dere to spesifikt er kjærester. For så å ha muligheten til seksuell variasjon med andre jenter. Mer mestring fordi det er enda vanskeligere.

  Spørsmålet er hvorfor ønsker nettopp DU å være monogam? Tenkt litt utenfor bobla å kom frem til det som passer best for deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. At det er vanskeligere å etablere et åpent forhold enn et monogamt et er ikke det samme som at man føler seg mest tilfreds i det åpne. Lars er overbevist (les: tror) at de aller fleste menn, selv de som setter veldig pris på å være single eller i uforpliktende forhold, innerst inne har utilfredstillt behov for å være supermann for ei jente som er så bra at man ikke føler man trenger andre. Problemet er heller at mange jenter ødelegger mannens mulighet til å forelske seg ved å kreve for mye av han for fort.

   Slett
 2. Jeg er ganske sikker på at de fleste jenter anser det som vanskeligere å få til et skikkelig godt monogamt forhold, i forhold til åpent forhold.

  Jeg er gutt, og til og med jeg synes monogame forhold er verre å få til.

  SvarSlett
 3. Samme Anonym som har første kommentar.

  Når jeg snur min vinkling til at innlegget er ment for jenter, så ser jeg også hva du vil frem til. Min feil å tro at jeg er på guttebloggen :)

  For min del vet jeg ikke enda hva som er rett for meg, og prøver litt ut. Nå har ikke jeg mye erfaring, men mitt inntrykk er at folk som er veldig for enten monogame forhold eller polygame forhold vil argumentere veldig hardt for sin tro. Det er vanskelig å stille seg i midten å se på begge sider. Så som du egentlig skriver i kommentaren din: dette kan ses på fra flere sider.

  SvarSlett
 4. Jeg tror heller ideen om polygame forhold er sterkere forankret hos unge mennesker enn de som er mer voksne.Jeg personlig hadde heller synes synd på en mann i 40 årene som har mange forhold enn en som er i et fast forhold fordi for meg blir denne personen ansett som en som er useriøs,redd for ansvar,ikke en trygghet på en måte,en som ikke kan elske noen,men for gutter i alderen 15-30 så er det sikkert det som "føles riktig",fordi sex er spennende og alt,men jeg tror nok uansett at tiden vil vise annerledes,når man vokser opp vil man innse at det er viktigere ting enn å ha "masse muligheter":-)

  SvarSlett
 5. Det heter ikke polygami, det heter polyamori. Polygami, dvs. å være gift med flere, er forbudt i de fleste land.

  Se forresten: http://www.zegg.de/zegg-community/consciousness-in-love.html

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...