onsdag 29. juni 2011

Skru av PC'en og legg deg i riktig tid! (Hvorfor selvdisiplin er oppskrytt)


Hvorfor sitter du våken foran PC'en til langt på natt selv om du VET at du burde legge deg tidlig?

I et eksperiment utført hos Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences fant forskerne ut at hjernen vår bestemmer seg for hvilket valg den den vil gjøre 6 sekunder FØR vi bevisst TROR at vi velger.

Den lite hyggelige konklusjonen var at det kan virke som alle valg vi tar er helautomatiske og totalt utenfor vår kontroll. Tanken "Hmm... skal jeg spise smultringen eller ikke? Den er jo usunn, men på en annen side smaker den jo godt" er, kan det se ut som, kun tomme tanker for at egoet skal føle at det har kontroll. Er man veldig pessimist kan man konkludere med at fri vilje er en illusjon. 

Personlig er jeg fri-vilje-optimist. Jeg tror den eksisterer. Men den eksisterer på en litt annen måte en vi kanskje tror. Jeg tror at fri vilje er evnen til å AVBRYTE og OVERSTYRE de automatiske valgene vi tar. Altså at de aller fleste valg vi tar er utenfor vår kontroll fordi de er ren vane, men at det som gjør oss frie er evnen til å bruke logikk og gjøre ting på tross av at vi har lyst til å gjøre noe annet.

Fri vilje er med andre ord den prosessen du gjør lenge FØR du får valget. Når du logisk tenker: "Neste gang X skjer, så skal jeg gjøre Y", eller den prosessen du gjør ETTER valget er tatt: "Faen, nå holder jeg på å gjøre noe dumt. Jeg avbryter og gjør noe smart i stedet".

Som jeg har skrevet før, tror jeg selvdisiplin er viktig, men litt oppskrytt. Med det mener jeg at det er vanskelig å kjempe imot underbevisste følelser når du er I SITUASJONEN. Det er lettere å legge opp OMGIVELSENE og ritualene rundt deg sånn at du ikke KAN gjøre dårlige valg.

Her er et gratis program du kan bruke til å automatisk skru av (eller sette i dvalemodus) PC'en din kl 23:00 dersom du sliter med dårlig døgnrytme fordi du leser artikler på 0330 til langt på natt. Tusen ganger lettere enn å bruke "viljestyrke":


Hvis du er interessert i fri vilje er det en interessant video her:Noe av det som skiller oss mennesker mest fra dyr er evnen til å tenke framsiktig. Å ofre en kortsiktig gevinst mot en potensiell større fremtidig gevinst er kanskje definisjonen på intelligente valg. Hvis jeg istedet for å sjekke opp de virtuelle damene i Mass Effect 2 (som kanskje er morsomt her og nå) drar ut på byen og ØVER MEG på å sjekke opp de EKTE jentene i virkeligheten (som kanskje er vanskelig og kjipt her og nå), så øker jeg sjansen for at jeg ender opp med en super drømmejentekjæreste en gang i fremtiden. 

Samtidig som jeg trener "fri-vilje-muskelen" min.

-Andreas

5 kommentarer:

 1. Si vidt jeg har fått for meg har avgjørelser tatt før du har rukket og skjønne avgjørelsen blitt sett på som dine menneskelig instinkter.

  Si hvis det tar 6 sekunder før du selv oppfatter at du gjør et bevist valg kunne du jo tatt et like så godt valg seks sekunder før. Dette vil jo bety at det er instinktene våre som avgjør våre handlinger. Vil dette altså si at menneske er i like stor grad styrt av sine instinkter som alle andre mindre intelligente vesener?

  ..eller har vi det vi så fint kaller for selvdisiplin? *For de av oss som greier å stoppe å lese www.0330.no "artikler" kl 23.00 mener jeg ;)

  SvarSlett
 2. Instinktene dine er bare en del av de underbevisste prosessene som styrer valgene dine. Valget blir også påvirket av underbevisste minner, tidligere erfaringer, underbevisste belønninger osv. Når underbevisstheten endelig har bestemt seg for hva "du" velger å gjøre så sender den en ferdig pakke til bevisstheten bestående av "Her er valget du velger, finn på en god grunn du kan leve med". Freaky:)

  SvarSlett
 3. Viser egentlig hvor viktig det er å f.eks. utfordre sine komfortsoner (eksponeringstrening) slik at man over tid påvirker de valgene underbevisstheten tar.

  Men det kan være vanskelig hvis man ikke har tilgang til arenaer og/eller situasjoner som gir en muligheten til dette.

  SvarSlett
 4. Her er et annet genialt hjelpemiddel! :) takk for nyttig link, og flotte tekster! NÅ skal jeg klappe sammen macen og legge meg, haha.

  SvarSlett
 5. (og glemte selvfølgelig linken - http://visitsteve.com/made/selfcontrol/ )

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...