onsdag 13. juni 2012

Hvorfor du ikke bør overøse jenter med komplimenter (og hva du bør gjøre istedet).

Et av de første tingene vi gutter lærer om jenter er at de liker å få komplimenter. Masse komplimenter. Og at det på magisk vis skal gjøre at de blir forelska i den som gir de.

I løpet av andresemester i livets skole erfarte de fleste av oss imidlertid at det ikke alltid fungerer sånn i praksis. Den samme jenta som sier at hun vil ha en "snill, intelligent, smilende fyr med masse humor og som er flink til å gi meg komplimenter" ender pluselig opp med en drittsekk med 80 i IQ på slutten av dagen. Er det rart gutter noen gang føler seg forvirret og frustrerte? Er det rart de konkluderer med at jenter er umulig å forstå seg på?

Problemet med å ta sjekkeråd fra jenter er at de færreste jenter faktisk er klar over hva de tiltrekkes av. Det er nemlig stor forskjell på tiltrekning og tilgjengelighet. Problemet med "flink til å gi meg komplimenter" er at jenta som sier at hun liker å få komplimenter tenker på menn hun ALLEREDE er tiltrukket av. DA liker hun å få komplimenter. Men når en fyr hun ikke føler tiltrekning for gir henne komplimenter ut av ingenting, har det i bestefall INGEN effekt, og i verstefall får det henne til å føle at han smisker eller forsøker å egle seg innpå henne. Å overøse noen med komplimenter føles for de fleste som WAY TO MUCH. WAY TO SOON.

Ok. Har jeg fått frem poenget mitt? Bra.

Unntaket er altså hvis jenta synes du er veldig kjekk fra før. Da kan det å gi komplimenter faktisk være noe som gjør at jenta føler tillit til at du faktisk liker henne. Og selv om 0330-bloggen først og fremst fokuserer på hva du IKKE bør gjøre, og sjekkeskolen.no lærer deg hva du BØR gjøre istedet, skal jeg gjøre et lite unntak og gi deg en BEDRE måte å gi komplimenter til fremmede jenter på. Magien ligger i å legge til ordet "faktisk".

Det er forskjell på å si "Kjolen din er kjempefin!" og "Jeg liker faktisk kjolen din kjempegodt".

Det er forskjell på å si "Det er så spennende å prate med deg" og "Jeg synes faktisk det var veldig spennende å diskutere med deg".

Den lille, subtile forskjellen ligger i at ordet "faktisk" subkommuniserer at du ikke gir komplimenter hele tiden og til hvem som helst. Resultatet er at den som får komplimentet setter større pris på det, og at det ikke virker som om du smisker i like stor grad. Dette er ikke noe vi lærer bort på Bootcamp, da vi har andre teknikker som skaper tiltrekning både mer umiddelbart og kraftigere, men det går inn under et av prinsippene vi snakker om, nemlig at jenter ikke liker å føle at den eneste grunnen til at du liker henne er at hun er jente og at hun er pen. De trenger å føle at du liker de for noe mer enn bare ytre faktorer.

-Andreas

16 kommentarer:

 1. Som jente vil jeg egentlig si at jeg ikke er enig i dette.. eller i noen situasjoner kan det sikkert være riktig. Men jeg har selv opplevd at en gutt jeg har sittet å flørtet med har sagt "Du er faktisk kul". Dette var helt sikkert noe han mente som et komplimang men jeg responderte med en gang med å si "Faktisk? hva mener du med faktisk? var jeg først ikke kul men så pluttslig ble jeg kul? eller ser jeg ut som en person som ikke er kul men var det likevell?". Om du skjønner hva jeg mener? Vet heller ikke hvor bra jeg hadde respondert om noen f.eks hadde kalt meg faktisk pen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Eksempelet med "du er faktisk pen" er jeg enig i at ikke er bra, rett og slett fordi det er sosialt rart. Men "dere var faktisk kule" er noe jeg godt kunne ha funnet på å sagt (dersom jeg allerede hadde tillit og var godt likt hos de jeg snakket med). Nøkkelen her er balansegang. For mye i retning av "du var faktisk" og man blir alt for cocky og klysete. Men problemet for de fleste gutter er det motsatte: nemlig at de er alt for "hyggelige" og blir godt LIKT uten at de skaper tiltrekning. De fleste jenter, og spesielt pene jenter, tiltrekkes av gutter som tør å være bittelitt cocky og selvsikre, uten at det blir klysete. Som sagt er jeg helt enig i at man ikke kan si "du var faktisk pen" (jeg anbefaler egentlig å unngå prat om utseendet hennes generelt, spesielt på pene jenter).

   Slett
 2. "... nemlig at jenter ikke liker å føle at den eneste grunnen til at du liker henne er at hun er jente og at hun er pen. De trenger å føle at du liker de for noe mer enn bare ytre faktorer."

  Er dette relevant for one night stands, eller bare når man går etter jenta man vil "jakte ned" og beholde?

  SvarSlett
 3. Personlig liker jeg å gi komplimenter, det var noe av det første jeg lærte meg når jeg startet med sjekking (Wayne Elise sitt materiale) og synes det fungerer kjempe bra.

  Men nå skal det sies at jeg vanligvis ikke gir mer enn et kompliment for så å kanskje gi et til etterhvert. Ofte gjør jeg det tidlig i samtalen og det går enten på noe fysisk som ikke er utseende (t-skjorte, hårstil, etc..) eller noe hun gjør / driver med (studier, væremåte, etc..).

  Føler det gir gode resultater, det fører ofte til at folk jeg snakker med (gjør det også til gutter) virker mer investert i samtalen etterpå. Det har også hjulpet meg å snu lite interesse / negativ holdning over til positiv interesse.

  Det er mulig det ikke skaper tiltrekning, men jeg vil si at hvis gjort på riktig måte (ie. de føler at det er et genuint kompliment) kan det være veldig effektivt for å få folk til å like deg bedre veldig fort.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp. Det skaper Tilgjengelighet/Tillit. Det fungerer hvis jenta allerede synes du har høy sosial verdi.

   Slett
 4. For min del fungerer VBs måte _mye_ bedre. Jeg har flere gager fått denne "faktisk" kommentaren, og for min del har den helt motsatt effekt. Jeg tenker fort arrogant, kjip type. Det har aldri fremkalt noen som helst form for inntrykk av å være genuint.

  SvarSlett
  Svar
  1. sitat fra artikkelen: "Problemet med "flink til å gi meg komplimenter" er at jenta som sier at hun liker å få komplimenter tenker på menn hun ALLEREDE er tiltrukket av. DA liker hun å få komplimenter. Men når en fyr hun ikke føler tiltrekning for gir henne komplimenter ut av ingenting, har det i bestefall INGEN effekt, og i verstefall får det henne til å føle at han smisker eller forsøker å egle seg innpå henne."

   Et kompliment fra en fyr du ikke ALLEREDE er tiltrukket av skaper ikke tiltrekning, ved mindre det er sagt på en måte som viser at han er en gutt som er i posisjon til å velge blant jenter. Jeg er enig i at ordet "faktisk" fort kan bli oppfattet som klysete hvis man bruker det feil, men brukt riktig kan det nettopp kommunisere at man a) er interessert og b) ikke blir det ofte.

   Men det må som sagt kalibreres. Noen jenter trenger mer bekreftelse på at fyren har sosial verdi (er selektiv), mens andre jenter trenger mer bekreftelse på at fyren faktisk er interessert.

   Slett
 5. Noe som kanskje ikke kom frem så godt i artikkelen er at eksemplene med "faktisk" må være like ektefølte og entusiastiske komplimenter som de uten. Ser at det er en del av kommunikasjonen som forsvinner over tekst.

  SvarSlett
 6. Man må være obs på hvilket tonefall man sier det og, fordi det kan oppfattes negativt i enkelte settinger.

  jeg fikk høre: "du er faktisk ganske smart du!" da svarte jeg "så du trodde jeg var dum?hvorfor trodde du det?" han hadde ikke noe svar da,hehehehe.

  SvarSlett
 7. Enig med anonym over her, tonefallet vil ha en del å si, ettersom jeg ofte tolker bruken av "faktisk" dithen at vedkommende ikke trodde jeg var smart/kul/interessant (hva du nå blir komplimentert for) i utgangspunktet :P

  SvarSlett
 8. Går det ikke ann å bytte ut "faktisk" med "egentlig"? Jeg synes det er lettere å få det til å høres positivt ut

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var faktisk et veldig godt innspill;)

   Slett
  2. Takk, takk det var egentlig ganske hyggelig å høre!

   Slett
 9. Veldig bra innlegg Andreas. Men jeg har et spørsmål, og det er når det kommer til klemmer. En del jenter bruker å tulle med meg å si at jeg alltid gir øreklemmer (jeg går for hel klem, mens de går for klem på kinnet). Hva bruker dere å gjøre? Har du noen innspill?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...