onsdag 17. november 2010

Herremote: Hvilken stil skal jeg velge?

Se nøye på bildet til høyre.

Hva slags inntrykk får du av jenta? Hva tror du hun jobber som? Hva slags venninner tror du hun har? Hvordan ser leiligheten hennes ut? Hva slags musikk hører hun på? Hva slags mat pleier hun å spise til middag? Hvordan ser foreldrene hennes ut, og hvor bor de?

Hvis du er som meg har du allerede laget deg en hel historie om hvem jenta er. Delvis basert på utseende hennes, men også i veldig stor grad av klesstilen hennes.

Fordi jenta på bilde kler seg elegant får du inntrykk av at hun er en elegant person.

Et vanlig sjekke-råd er å skille seg ut. Men det finnes positive og negative måter å skille seg ut på.

Hvis du har lest sjekke-gærning-boka "The Game" så kan du ha fått inntrykk av at å skille seg ut gjennom gullkjeder, tommelringer, 70-tallsskjorter, flosshatter og fjærboaer er noe jenter setter umåtelig pris på.

Eller, hvis du har hengt for lenge på diverse sjekkeforum, kan du (som Anders var inne på i et tidligere innlegg) ha fått inntrykk av at Ed Hardy-gear er noe av det mest macho og tøffeste du kan sprade rundt i.

Det er i utgangspunktet ikke noe feil med å kle seg som en douche, men i sjekkesammenheng er det ekstremt lite hensiktsmessig. Du henvender deg for det første til et ekstremt lite segment (jenter som liker douchebags?), samtidig som du effektivt eliminerer sjangsene hos de aller fleste jenter.

I Gode Vibber-teorien ligger det et premiss om å kunne sjekke opp alle typer jenter, på alle typer utesteder og settinger. Jeg husker i 2006, når jeg og Alexander først startet opp sjekkeskolen Gode Vibber. Han var en vestkantsoss, jeg en blanding av bygde-nerd og østkant-hipster. Begge var gode med jenter, vi hadde bare null erfaring med å sjekke på hverandres bane-halvdel. Derfor inngikk vi en deal: jeg skulle ta han med på de verste hipsterfestene og undergrunnsstedene på østkanten, og han skulle ta meg med på de verste gjesteliste-sosse-plassene på vestkanten.

Et annet mål for oss var å kunne dra på ulike steder samme kveld. At klesstilen skulle kunne passe like godt på Cosmo eller Barbeint (vestkanten) som på Blå eller The Villa (østkanten).


Å kle seg BRA er ikke det samme som å slavisk følge moten. Det er heller ikke alltid det samme som å kle seg "kult". Bildet til høyre er et eksempel på noe som kanskje er artig og "kult" og vil garantert gi fyren på bildet mange komplimenter på byen, men det er likevel ikke noe som gjør at jenter ser på han som mer attraktiv.

Men betyr ikke personlighet alt? Er ikke selve grunnideen i sjekketeori at jenter ikke bryr seg om utseendet ditt hvis du bare har en "kul nok" personlighet? Vel, for det første går ikke alle jenter etter "kule" gutter. Det viktigste for de fleste jenter er at gutten ikke er sosialt ukalibrert og rar. Det er med andre ord viktigere å ikke gjøre noe GALT enn å gjøre alt riktig.

Å kle seg bra er ikke vanskelig, og det er ikke dyrt.

I Gode Vibber anbefaler vi å kjøre en tidløs stil. Det vil si klassiske basisplagg som jeans, penskjorte, t-skjorte, cardigan, skinnjakke. Og alt i så nøytrale farger og så god passform som mulig.

Fordelen med klær i enten svart, hvitt eller grått er at det er lettest å matche med andre plagg, og det gir deg en klassisk og "clean" look.

Hvis du kjenner gutter som kler seg bra, er et tips å spørre de om hjelp og råd. Å gå til stylist kan være litt hit-and-miss, for hvis stylisten din ser slik ut:


Så er det ikke så rart om "bli ny"-dagen din ender sånn:
En kar som er litt mer heldig med stylisten sin iblant er Knut Arild Hareide. En i utgangspunktet tafatt og lite macho fyr til vanlig:
Men som plutselig har lært å kle på seg:
Sjekk forøvrig ut kjekkas-smilet han gir Valgerd på bildet over. Jeg håper du ser at dette ikke engang er samme MANN som på dette bildet:

Forskjellen er som dag og natt, og det er den samme forskjellen du kan oppnå ved å kle deg bra på byen. Klesstilen din er et inntrykk du gir allerede FØR du har muligheten til å gi et førsteinntrykk. Det er det aller første jenta ser.

Du kan fint fortsette å være hiphoper, soss, technofreak, alternativ, emo, goth, satanist, hipster, nerd eller hva du enn vil. Det er bare snakk om å følge noen enkle prinsipper for hva om er estetisk PENT og hva som fremhever positive trekk ved kroppstypen din.

I Gode Vibber er det hovedsakelig tre kategorier klær vi lærer bort på bootcamp: Sofistikert, Trendy og Casual.

Sofistikert stil er en tidløs, elegant og klassisk look. Gjerne penskjorte, blazer, slips:


Trendy stil er litt mindre klassisk, og litt mer kul og "skiller seg ut". Det er viktig å ikke gå alt for langt, men la noen elementer være "feil" med vilje.


Casual stil er mer laid-back og hverdagslig, samtidig som passform og matching fremdeles er viktig. Stikkord er t-skjorter, jeans, hverdagsskjorter.

Og tilslutt vil jeg si noen ord om Peacocking (teori om at det er bra å skille seg ut). Denne trendy karen gjør det på riktig måte:

De røde skoene holder i MASSEVIS. Når han går rundt sånn vil han bli lagt merke til og skille seg ut, og få masse komplimenter fra jenter. Man trenger nemlig ikke se ut som en douchebag for å skille seg ut.


Tilslutt et bilde til skrekk og advarsel. Disse to gutta kjører en stil som overkompanserer så mye at de nærmest skriker tryllekunstner med narsisistisk personlighetsfortyrrelse og journalist-nerd i ekstrem identitetskrise.

Og det er som sagt en veldig lite effektiv stil å gå for. Du kommer ikke engang inn på alle utesteder, en hel haug med jenter vil ikke ta i deg med ildtang, og segmentet av jenter som faktisk synes det er kult er veldig, veldig lite.

Med andre ord: kle deg elegant, og gå for en stil som passer i alle settinger.

Ved mindre målgruppen er Courtney Love, så klart.

-Andreas

10 kommentarer:

 1. ooohh lilla pelsvest på slutten der! :D Digger at du finner eksempler fra hverdagslivet for å illustrere det du sier. Spesielt det med Hareide var en god catch!

  SvarSlett
 2. Hva med jentene da? Hvilken stil liker dere på jenter?

  SvarSlett
 3. Det varierer nok veldig for hver av oss. Skal diskutere litt med de andre så skal du ikke se bort fra at det dukker opp et blogginnlegg om dette :)

  SvarSlett
 4. Takk for godt innlegg:)Ser i presentasjonen av Lars at "han har en klesstil som er inspirert av rock og chic-fashion".Hva er egentlig chic-fashion?

  SvarSlett
 5. Er det bare meg eller har Clooney og Hareide samme slips? Forresten, nyttig og fint innlegg, gjerne mer av dette!

  SvarSlett
 6. Chic: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_chics

  Se spesielt på Casual chic, men når jeg skal være litt mer rocka kjører jeg en stil litt nærmere, men ikke helt, heroin chic. =)

  SvarSlett
 7. fantastisk innlegg!
  Hadde vært fett om dere i poster i fremtiden har flere eksempler på enkel og grei (og ikke så alt for dyr mote) :)

  SvarSlett
 8. Er ikke siste bildet av Styles og Mystery?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...