torsdag 1. september 2011

Sjekkeuniversitetet - "Den frustrerte gutten"

Tenk på alle guttene du kjenner - de du går på skole med, de du jobber med, de du vokste opp med, fettere, naboer, onkler osv. Se så for deg at vi plasserer dem på en skala som måler hvor "lett" de har for å hooke opp med jenter. De flere vil være enig i at resultatet ser omtrent slik ut:

Noen relativt få har DRAGET. De kommer tilsynelatende slepende på en ny jente hver gang du treffer dem

Flertallet er "vanlige". De går gjerne i noen måneder mellom hver gang de treffer en ny jente, men de får seg som regel kjærester etterhvert.

Noen relativt få har vanskelig for det; de treffer SJELDEN jenter.


Vi på 0330 bruker mye tid på å snakke med gutter om disse tingene, og etterhvert har vi fått et rimelig stort sammenligningsgrunnlag... vi mener videre at vi kan identifisere en del fellestrekk som går igjen hos gutter som ikke ligger på toppen av skalaen. Noen av trekkene er resultater av en tilværelse med mangel på jenter, andre er medvirkende årsaker til denne tilværelsen... noen er begge deler, altså trekk som bidrar til onde sirkler ved at de oppstår som følge av at man opplever dårlige resultater med jenter og så bidrar til ytterligere å forverre resultatene.

Vi har ingen illusjoner om at det følgende utgjør noen fullstendig beskrivelse av psykene til ALLE gutter som sliter med å møte jenter... det er heller ikke slik at alle gutter som sliter med jenter har alle trekkene vi beskriver her. Men vi tror allikevel flere av dem er såpass utbredte at mange kan ha nytte av å bli gjort oppmerksom på dem.

Tendensene vi beskriver her er heller ikke bare unike for gutter som sliter med jentene; noen vil man også kunne finne igjen hos jenter som sliter med gutter, bare så det er sagt (jeg vet jenter kommer til å presisere det i kommentarfeltet hvis jeg ikke nevner det:)

o De har liten tro på egen attraktivitet
Dette er som regel KJERNEN til problemet. Det er forskjellige grader; det å føle at man egentlig ikke er verdt å være glad i er noe mye mer alvorlig enn det å tenke at man nok ikke er høy nok eller kjekk nok til at jenter skal like en. Noen er klar over at de tenker på denne måten; andre er egentlig ikke bevisste på det, de kan sågar overkompensere i motsatt retning og fortelle seg at de er bedre enn alle jentene eller lignende.

Hvordan skal man jobbe med dette problemet? Vel, senere i denne serien skal vi snakke om hvordan man kan lære seg å identifisere og arbeide med negative tankemønstre, men i siste instans er det kun én ting som VIRKELIG hjelper: å oppleve interesse fra jenter. Veien dit går gjennom å identifisere alle de andre områdene man kan jobbe med og forbedre seg på, alle feilene man har pleid å gjøre... mens man gjør dette vil man gradvis oppleve økende resultater, som kommer til å virke positivt på troen på egen attraktivitet.

o De har manglende eller dårlige strategier
Gutter som får dårlige resultater med jenter har ofte dårlige eller fraværende strategier når det kommer til det å finne jenter, det å komme i kontakt med dem og det å få noe til å skje. En klassiker er den velkjente "prøve å dukke opp på samme sted som henne og håpe at noe skjer"... eller å gå på byen med ønske om å treffe en jente for så å stille seg ukomfortabelt langs dansegulvet med ølen foran brystet. Og når man først kommer i prat med en jente, hva er strategien da? Snakke om jobb eller skole, forsøke å imponere med jobben, ting man eier eller ting man har gjort? Kanskje kjøre en frekk, liten "hover hand" bak ryggen hennes?

Gutta med "draget" har strategier. De har flørteteknikker. De er ofte ikke helt klar over det selv, for det er snakk om ting som har utviklet seg på en naturlig måte gjennom erfaring og observasjon av andre "med draget"... men når man begynner å snakke med dem og se på hva de sier og hva de gjør så oppdager man raskt at de benytter seg av en rekke teknikker og strategier. Alt fra hvor det er lurt å plassere seg rundt et bord til hvordan man skal gå frem for å komme i kontakt med den søte jenta der borte på andre siden av rommet, til hvordan man skal oppføre seg for å skape en flørtende stemning fremfor begynnelsen på et hyggelig vennskap. Nøkkelen til å gjøre noe med dette punktet ligger i å identifisere sine egne dårlige strategier for så å erstatte dem med noen som fungerer bedre.

o De viser manglende initiativ
Gutter som får dårlige resultater med jenter tar gjennomgående lite initiativ. Dette henger selvsagt sammen med at de ikke vet hvordan de skal gjøre det; men frykten for negative konsekvenser er nok ofte også større. Gutter som får dårlige resultater med jenter er ofte redde for å bli oppfattet som sleske, for å bli latterliggjort, for å bli avvist... og da er det en natulig konsekvens å la være å ta initiativ. De vil ofte ikke "ha på seg" at de noensinne er interessert i å sjekke opp noen, og de er avvisende til f.eks. nettdating av samme grunn. Det sier seg selv at en slik innstilling bare vedlikeholder problemene med å treffe jenter!

Dette punktet kan angripes fra to sider; den ene er å gradvis øve seg opp til å ta mer initiativ, med små skritt av gangen... den andre er å jobbe aktivt med de tankene man gjør seg rundt det å være på sjekkern og det å oppleve avvisning. Her er det STORE forskjeller; en gutt som initierer en samtale med en jente for så å oppleve at hun ikke er så interessert kan tenke "jepp, dette bekrefter det jeg alltid har tenkt, jeg er jo verdiløs" der en annen tenker "hehe, det gikk dritt, hun hadde sikkert en dårlig dag. Hey, hun DER BORTE var søt!"

o De har manglende kunnskap om klær og stil
Gutter med draget har gjennomgående bedre forståelse for hvordan man kler seg bra (selv om stilen de velger selvsagt kan variere voldsomt fra rocker til skiboms til vestkantgutt til tatovert badboy osv). Gutter uten draget går gjerne i en t-skjorte som sitter helt feil fordi trykket er morsomt eller en jævlig kortermet skjorte fordi det er bilde av en tøff drage på den. De har gjerne et par sko som de bruker til alt, og klesbutikker er noe ubehagelig og ekkelt som man til nød beveger seg inn i hvert skuddår. Samtidig har de gjerne en innstilling om at gutter som bruker energi på disse tingene er pingler, homser eller tullinger, og om at det er de selv som har rett ang. hva som er kult og hva som ikke er det, ikke jenter. Seriøst; det er litt som å dra i krigen og si at medsoldater som bruket hjelm og skuddsikker vest er femi. Vi snakker om VERKTØY her, og det er bare dumt å nekte å bruke de beste som finnes for å få jobben gjort på best mulig måte er bare dumt. Dette punktet er ENKELT å fikse på; det handler kun om kunnskap.

o De blir lett og hardt forelsket
"Jeg hadde aldri tenkt på henne på den måten før, men så smilte hun til meg i kantina og så ble jeg plutselig forelsket i henne!" Denne tendensen er klassisk: jente gir gutt et lite tegn på interesse, gutt blir forelsket. En typisk situasjon er når gutt og jente snakker litt sammen på byen; for jenta var det bare en kar hun pratet litt med, ikke noe utenom det vanlige, mens gutten er klar til å gifte seg.

Og når gutten først har blitt forelsket sløser han gjerne bort et år av livet sitt med å forsøke å dukke opp på samme sted som jenta uten å foreta seg noe, men å oppføre seg som en venn ovenfor henne uten å flørte eller eskalere til noe mer enn vennskap. Som regel går det ikke veien, og det klassiske forløpet er at han til slutt manner seg opp til å be jenta med på date, for så å få den gode, gamle "jeg liker deg veldig godt, men jeg ser egentlig mer på deg som en venn"... hvorpå gutten gjerne FORTSETTER å "være venner" mens han FREMDELES håper på at "noe skal skje".

o De ser på det å treffe en jente som noe stort
Gutter som sliter har en tendens til å se på det å treffe en jente som en stor prestasjon, noe kjempevanskelig, noe som skjer en gang fra tid til annen på grunn av flaks. Jo større deal det blir for dem å treffe en jente, jo mer nervøse og oppsatte på at ting skal gå bra blir de... og jo større er sjansen for å ødelegge. Det er jo ikke så rart at de ser på det å treffe en jente som noe vanskelig; det er jo slik tilværelsen er for dem, slik den må bli med de strategiene og innstillingene de går rundt med. "Jeg trodde rett og slett ikke det var mulig!" er en vanlig reaksjon når de lærer at man faktisk bare kan gå bort til en jente på byen, smile, introdusere seg og få noe på gang med henne i løpet av kort tid. De tror ikke det er mulig; og derfor prøver de heller ikke. Gutta med draget, derimot, vet at det er mulig og vet at det er lett. De vet at dersom det går dritt med denne jenta er det bare å svinse videre til neste.

o De kjenner få jenter
Gutter uten draget har en tendens til å henge mye med andre gutter og til å henge lite med jenter. Deres forestillinger om hva jenter liker og om hvordan de tenker og kommer mye fra filmer, serier, avisartikler osv... ikke fra virkeligheten.

o De er kjemperomantiske
Gutter uten draget er de mest romantiske vesnene som finnes. De tror på den store kjærligheten, de tror på skjebnen, og de er KRAFTIG imot tanken på å skulle innlate seg med mange jenter. Jo lenger tid de går uten å treffe jenter, jo større gjør de tanken på drømmejenta i hodet sitt; de rasjonaliserer det at de har gått i jentetørke så lenge med at de "ikke er den typen som ligger rundt", og innerst inne føler de ofte at dette er en av faktorene som skal gjøre dem tiltrekkende for jenter. "En dag kommer drømmejenta til å komme, og hun kommer til å synes jeg er så fantastisk som ikker som de andre utro, sleske guttene!" I virkeligheten ender det som regel med frustrasjon: han blir sittende der og se på at jentene fortsetter å bli med de samme guttene hjem, at de SIER at de vil ha snille romantiske gutter som ikke ligger rundt men GJØR noe helt annet. Det bringer oss videre til...

o De er FRUSTRERTE!
Gutter uten draget blir ofte SINTE. Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet på diverse sinte, mannlige bloggere rundt om i det ganske land... hadde jeg hatt muligheten til å ta ut alle pengene jeg eier og har av banken og vedde på at dette er gutter med dårlige resultater hos det motsatte kjønn så hadde jeg gjort det uten å blunke. Gutter uten draget blir sinte på jenter, på samfunnet, på kjønnmarkedet, de føler at de er ofre for en grenseløs urettferdighet. Og det er jo ikke så rart! De opplever seg fanget i en tilværelse de ikke kan gjøre noe med, hvor de selv er født inn i en lite fordelaktig posisjon de ikke kan gjøre noe med, hvor andre er store og mektige og sitter på alle fordelene. Dette er hendige forsvarsmekanismer å ha... når de ikke har draget så er det ikke fordi de ikke er bra nok, det er fordi jentene, samfunnet og kjønnsmarkedet er onde og urettferdige. Problemet med denne forsvarsmekanismen er at den vedlikeholder grunnproblemet; hindrer gutta å se alle feilene dem gjør og hindrer dem i å jobbe med dem, hvilket igjen hindrer dem i å få bedre resultater med jenter (hvilket SELVSAGT er det de EGENTLIG vil innerst inne). De føler at jenter er overvesner med all makt, så det å skulle FORANDRE SEG for å prøve å tekkes dem blir voldsomt provoserende.

Når man blir litt bevisst på disse trekkene lærer man seg raskt å kjenne dem igjen. Her om dagen var jeg f.eks. på besøk hos en kamerat, og på ringeklokkene til oppgangen hans hang denne lappen:For de som sliter med å lese står det:

"Hei, Ålesund her! Ring meg en dag da om du har lyst da. Hyggelig å bli kjent med deg!"

Telefonnummeret han oppgir har jeg av naturlige årsaker sladdet.

Det er selvsagt litt tullete å tro for mye om en person basert på en slik liten lapp... det jeg skal begi meg ut på nå er SPEKULASJONER, og det kan godt hende at jeg tar helt feil. Men alikevel føler jeg at jeg kan se noen av kjennetegnene til gutter som ikke heeeelt har skjønt det her... og det er jo gøy å spekulere litt da;)

Dette virker på meg som en fyr som har truffet en jente i en festsituasjon og pratet med henne (hvor det at han var fra Ålesund åpenbart var et tema)... jeg begynner å lure på om han ikke engang vet han ikke hva hun heter, for hadde han gjort det ville det vel for de fleste ha vært mer naturlig å adde henne på Face enn å henge opp en lapp på ringeklokkene i oppgangen der hun bor. Allikevel vet han tydeligvis hvor hun bor... kanskje har han på en eller annen måte havnet på vors eller nach hos denne jenta, eller kanskje gått sammen med henne hjem fra byen.

Hvordan kan jeg si at vår lappeskrivende venn sannsynligvis ikke plasserer seg på toppen av skalaen hva skills med jenter angår? Vel, han tar jo initiativ, så han er nok ikke HELT bak mål... men måten han gjør dette på er litt typisk. Det som VIRKELIG forteller meg at denne karen sliter bittelitt er det faktum at han åpenbart var skikkelig interessert i jenta (nok til å oppsøke bygningen hennes og henge opp en lapp på ringeklokkene!) men ALLIKEVEL ikke fikk ut fingern nok til å få noe til å skje da han traff henne, eller I DET MINSTE klarte å sikre seg telefonnr eller Facebook. Eller for å si det på en annen måte: at det er åpenbart at interaksjonen mellom dem var ganske begrenset (han vet hverken navn eller nummer), men det er allikevel nok til at han blir SÅ interessert i henne. Måten han formulerer seg på (Hei, det var hyggelig å treffe deg i går... ring meg en dag hvis du har lyst da!) er liksom også KLASSISK "gutt som ikke har skjønt det", men det er tross alt en mindre detalj.

Det var dagens leksjon fra sjekkeuniversitetet... i neste forelesning skal vi diskutere hva jenter tiltrekkes av.

- 0330

10 kommentarer:

 1. Ett punkt til: "De har så mye å gjøre ellers i livet at de rett og slett ikke har overskudd til å sjekke". Det kan være jobb eller tunge studier som tar opp all tid og krefter. Det kan være vedvarende konflikter i vennegjengen eller i familien. Det kan være egen eller andres sykdom som setter begrensninger for sosial utfoldelse. Det kan være at man unngår å ta kontakt med jenter fordi man ikke vil blande dem inn i sin egen dritt. Man kan være en del av et destruktivt miljø som det tar tid å komme seg ut av uten å miste alt man har (spesielt hvis man allerede er litt oppe i "hierarkiet").

  SvarSlett
 2. Teipen på lappen. Dauer

  SvarSlett
 3. Tror du han var så desperat at han brukte et gyldig månedskort å skrive på?

  SvarSlett
 4. Drit bra :)

  Er enig med Sondre, de fleste finner opp en hel haug av unnskyldninger for å IKKE eksponere seg selv og sin stolthet, jeg har selv vært blant dem.
  "Jeg er sliten, jeg er trøtt, jeg skal på skolen, jeg har lekser, jeg har just vært å trent, jeg skal møte noen så har ikke tid" Bla bla bla, just do it :)

  SvarSlett
 5. Hehehe, biltema ftw:) Det burde jeg selvsagt ha sjekka!

  Anonym: Som sagt er det selvsagt massevis av årsaker til at gutter sjelden hooker opp med jenter som jeg ikke nevner her. Det jeg har forsøkt å beskrive er vanlige tendenser hos vanlige gutter... det du beskriver høres ut som tilværelsen til en gutt som sliter med litt mer enn "det vanlige". Så fort man begynnerå blande alvorlige familieproblemer, psykiske lidelser og ødeleggende miljøer inn i bildet blir saken selvsagt mer komplisert. Når det er sagt: "Jeg har ikke tid til å treffe jenter jeg, fordi jeg har så mye å gjøre på jobb/skole!" er også en vanlig måte å rasjonalisere for seg selv at man ikke tar initiativ og ikke gjør noe aktivt for å treffe jenter på... det handler ofte om at man ikke vet hva man skal gjøre, er redd for å bli avvist og innerst inne ikke tror det er noen vits fordi sjansen for suksess er så liten, og da blir det fort til at man heller lar vær å prøve og finner på noen gode grunner til hvorfor man ikke gjør det fremfor å innrømme de egentlige årsakene, som tross alt er ganske smertefulle, for seg selv. Nok en gang; jeg sier ikke at dette gjelder alle, men det gjelder faktisk ganske mange.

  SvarSlett
 6. @Sondre: De "unormale" problemene forsterker gjerne de "normale", det er bl.a. EKSTREMT frustrende å ikke kunne ta kontakt med eller ikke kunne respondere på kontakten med de jentene man liker, selv om utseende, klær, egen attraktivitet osv. ellers er i orden. Her er det forskjell på hvordan jenter reagerer, noen mister interessen med én gang, andre er litt mer utholdende, men de skjønner jo også etterhvert at noe er galt og at de ikke kan gjøre noe med det. (Det ville da også være helt urimelig å forvente, og det å lytte til andres problemer er ihvertfall turnoff!)

  Da er det lett for å bli sittende hjemme med dataspill, eller jobbe noen timer ekstra overtid for å ha noe annet å tenke på.

  SvarSlett
 7. Bare noen tips til de gutta som aldri får seg noe.

  1. Begynn å tren!
  2. Personlig hygiene
  3. Flash gryn(kjøp deg minst ett outfit som ser pent ut)
  4. Bli totalt useriøs. Ikke ta alt så forbanna seriøst.
  5. Utfordre deg selv til å gjøre ting du aldri har gjort før.
  6. Snakk med alle jenter du treffer en hel dag.

  Er man håpløs så er det eneste som forbedrer skillsa å trene. Det hjelper på alle andre områder i livet så hvorfor ikke hos jentene?

  SvarSlett
 8. Det er som salg.
  Angriper man antall stk blir det ca +-% close.
  Har man ikke tid til å angripe flere må man jobbe med salgstaktikken.

  SvarSlett
 9. Kult. Med fare for å høres klysete ut, så vet jeg at jeg har utseende med meg. Men allikevel har jeg kun hatt èn kjæreste og et par one nights iløpet av livet. Er 23 år og har endelig skjønt, som det blir skrevet her, at min egen holdning til meg selv er kjærnen til mitt "problem"! Jeg har tenkt med meg selv at jeg ikke er noen som "ligger rundt med alle", venter på drømmedama og er sykt treig til å tørre å vise interesse av frykt for å virke desp osv. Har også vært i situasjonen med mye studier hvor jeg bevisst sa til meg selv at nå har du ikke tid til dame, så drit i det i halvannet år. Og ja, det gjorde jeg, desverre..

  Men NÅ bærer det ut i verden for å øve meg til å drite litt idet og få flørtet og vist interesse slik at jeg får litt mer troen på meg selv. Går nemlig alltid bra de gangene jeg faktisk har vist interesse og gått utenfor min comfortzone!Men hver gang jeg ikke har gått utenfor sonen, og det har gått i dass, skjønner jeg ingen ting og blamer det på at jeg er udugelig.. haha.

  Så takk for at dere har denne bloggen osv. Hjulpet meg med å innse et par ting!! ;)

  SvarSlett
 10. "Hei, det var hyggelig å treffe deg i går"

  Hva er det med denne formuleringen som er galt?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...